Izvor: B92, 03.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suspendovano 100 vojnika UN-a

Njujork -- Suspendovano više od 100 vojnika iz Šri Lanke iz sastava mirovne misije UN-a na Haitiju, zbog " seksualnih zloupotreba".

Pomenuti vojnici, pripadnici kontingenta Šri-Lanke od ukupno 950 vojnika u okviru misije Ujedinjenih nacija za stabilizaciju na Haitiju, biće "vraćeni danas u zemlju zbog disciplinskih mera", izjavila je portparolka UN Mišel Montas. Ona je rekla da je odluka doneta na osnovu "informacija o slučajevima seksualne zloupotrebe koje su počinili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pripadnici kontingenta Šri Lanke na više mesta na Haitiju".

Prema njenim rečima, među ženama koje su bile upletene u te slučajeve bilo je i maloletnih devojaka. Zajedničku istragu su izveli pripadnici unutrašnje kontrole Ujedinjenih nacija i vlasti Šri Lanke.

Slični skandali su se i ranije dešavali tokom mirovnih misija UN između ostalog u Obali Slonovače, Demokratskoj republici Kongo i u Liberiji.

Ujedininjene nacije koje su dugo godina optuživane da ništa ne rade po tom pitanju, pre dve godine su uvele rigorozne mere na osnovu kojih je propisano da "hitno vraćanje vojnika u zemlju iz koje dolaze i njihovo kažnjavanje pred domaćim sudom".

Većina od oko 100.000 vojnika raspoređenih u okviru mirovnih misija UN širom sveta ne mogu biti direktno sanksionisani od strane svetske organizacije i krivično odgovaraju samo pred sudovima svojih zemalja, navode zvaničnici u UN.

Ukoliko ih sud u Šri Lanki proglasi krivim, vojnici mogu da budu osuđeni na " težak rad " sa neizvesnim vremenom trajanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.