Suspendovana direktorka Vesti BBC-a i njen zamenik

Izvor: Studio B, 12.Nov.2012, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suspendovana direktorka Vesti BBC-a i njen zamenik

Urednica vesti BBC Helen Boden i njen zamenik Stiv Mičel suspendovani su jer je upravljačko telo te kuće ocenilo da je potrebno "radikalno preispitivanje skandala" o seksualnom zlostavljanju dece.

Od Bodenove je zatraženo da preda sve svoje uredničke i menadžerske dužnosti vezane za emitovanje domaćih i svetskih vesti na radiju, televiziji i internetu. Ona i njen zamenik Mičel su supsendovani u očekivanju rezultata istrage, javio je BBC.

Iz te britanske medijske >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << mreže nisu komentarisali suspenzije svojih glavnih rukovodećih ljudi, ali su naveli da će se oglasiti za nekoliko sati.

Generalni direktor BBC DŽordž Entvisl podneo je pre dva dana ostavku i time preuzeo odgovornost što je u emisiji "Njusnajt" od 2. novembra pogrešno optužen jedan britanski političar iz redova konzervativaca da je umešan u seksualno zlostavljanje dece u jednom domu u Velsu sedamdesetih godina prošlog veka.

Entvisl koji je dužnost preuzeo u septembru, odlučio je da podnese ostavku "u svetlu činjenice da je generalni direktor i glavni urednik, na kraju, odgovoran za sve sadržaje".

Žrtva zlostavljanja Stiv Mešam je, u emisiji BBC, ispričao da je u periodu 70-tih i 80- tih godina prošlog veka više stotina dece zlostavljano u domu za socijalno staranje Brin Estin u severnom Velsu.

BBC nije naveo ime navodnog pedofila, ali je u komentarima na Tviteru pomenut lord MekAlpin, jedan od glavnih savetnika tadašnje premijerke Margaret Tačer, koji je u petak izdao oštri demanti i zapretio tužbom.

Mešam se takođe izvinio MekAlpinu i naveo da mu je '90-tih godina prošlog veka policija pokazala fotografiju navodnog zlostavljača i da mu je "pogrešno rečeno" da je to MekAlpin.

Na navode Mešama, reagovao je i britanski premijer Dejvid Kameron koji je rekao da će tražiti da se novim ispitivanjem utvrde propusti u prvobitnoj istrazi.

BBC je pretrpeo oštre kritike javnosti, nekoliko sedmica ranije, jer nije objavljivao optužbe o zlostavljanju dece u kome je učestvovao voditelj BBC DŽimi Sevil, a pošto je britanska policija identifikovala čak 300 potencijalnih žrtava te bivše TV zvezde.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.