Suspendovan predsednik Rumunije

Izvor: Politika, 20.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suspendovan predsednik Rumunije

Parlament u Bukureštu nadmoćnom većinom glasova odlučio da je Trajan Basesku kršio ustav

Od našeg dopisnika
Bukurešt, 19. aprila – Posle pet časova burne debate rumunski parlament je danas, na zajedničkoj sednici oba doma – poslaničkog i senata – većinom od 322 glasa "za" i 108 "protiv" doneo odluku da se predsednik Trajan Basesku suspenduje sa vršenja dužnosti šefa države.
Za donošenje ove važne odluke sa dalekosežnim posledicama bila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su dovoljna svega 233 glasa (kvalifikovana većina), ali je ta granica znatno premašena pošto su se protiv predsednikove neustavne prakse, pored opozicije (socijaldemokrate, konzervativci i nacionalisti) izjasnili i mnogi dojučerašnji koalicioni partneri, liberali i partija mađarske manjine, koji i sačinjavaju sadašnju Taričanuovu vladu.

Protiv su bili samo članovi predsedniku bliske Demokratske stranke, nedavno izbačene iz vlade, kao i tzv. demokratski liberali, otcepljeni od liberalne stranke. Drugim rečima, došla je do izražaja spontano nastala politički raznobojna "antipredsednička većina" u rumunskom parlamentu. Krivac za to je sam predsednik Basesku koji se zavadio ne samo sa celim parlamentom, nego je protiv sebe navukao i stranke koje su mu nekada bile naklonjene.

Pre tri meseca socijaldemokrate su pokrenule tzv. rumunski Votergejt, optužujući predsednika da se politički svojevoljno ponaša, da teži samovlasnom načinu vladanja, da ne poštuje ni vladu, ni parlament i da na svakom koraku krši ustav. Optužnica, podneta parlamentu, sadržala je čak 29 tačaka. Kasnije, obrazovana istražna komisija parlamenta svela ih je na 19.

Istina, Ustavni sud (US), kojem je po zakonu prosleđena na konsultovanje ta optužnica, nije se složio sa tvrdnjama da su navedeni prekršaji bili toliko teški da bi traženo suspendovanje bilo opravdano. Ali, to mišljenje US je bilo samo konsultativno. Sam sud je naglasio da parlament treba da donese konačnu odluku. I ona je danas došla. Naravno, njene se posledice tek ocenjuju, ali se tvrdi da su veoma važne i dalekosežne.

Oni koji su tražili Baseskuovu političku osudu tvrdili su danas da je ona "istorijska", jer je njome odbranjena demokratija u Rumuniji. Lider socijaldemokrata Mirča Đoana gnevno je izjavio za parlamentarnom govornicom da će Basesku ući u istoriju kao "poslednji rumunski predsednik koji je ignorisao parlament" i izigravao "oca nacije", a vladao je zavađujući Rumune i njihove državne institucije i unosio haos u politički i društveni život.

"Preko Baseskua i njegove poročne prakse, naš sadašnji politički i institucionalni sistem dostigao je svoj limit i valja ga menjati", rekao je Đoana i ustvrdio da "okončanje tranzicije i prijem u EU zahtevaju stvaranje jedne nove Rumunije". Reč je o jednom "novom i velikom nacionalnom političkom projektu koji će biti duboko demokratičan i evropski". Đoana je najavio promenu ustava – da se od polupredsedničke republike pređe na onu parlamentarnu – u kojoj predsednik neće imati nikakve egzekutivne prerogative.

Nastalu "rumunsku političku sliku" sažeto je opisao poslanik Kozmin Guša, koji je bio uz Baseskua na predsedničkim izborima 2004. ali se kasnije veoma razočarao u njega: "Decembra 2004. očekivali smo pojavu rumunskog Ataturka, a ispalo je da smo dobili jednog Lukašenka."

Mnogi govornici su se otvoreno izjašnjavali protiv "diktatorskih poriva Trajana Baseskua", dok su drugi za sve ono što se dešavalo u poslednje dve i po godine našli samo reči "velika sramota kojoj treba učiniti kraj". "Bili smo svedoci poslednjih groznica jedne komunističke i tranzicione boljke", rekao je potpredsednik liberala Krin Antonesku.

U parlamentu malobrojne preostale Baseskuove pristalice, uglavnom članovi Demokratske stranke, nastojale su da žestokim replikama uzvrate na optužbe tvrdeći da se radi o "jednom najobičnijem političkom obračunu" onih koji se kriju iza demagogije i čije je "prljave interese" Basesku poremetio svojim akcijama.

"Istina, Basesku je kršio zakon. Ali ne onaj ustavni, već zakon ćutnje, omertu. On nije hteo da pokriva lopove i korupcionaše", uskliknuo je sa govornice donedavni ministar unutrašnjih poslova, demokrata Vasile Blaga. Poslanik demokratsko-liberalne stranke Kristijan Boureanu optužio je "veštačku većinu" za "državni udar pod maskom demokratije". Čule su se i optužbe za "javno političko pogubljenje jednog dobrog predsednika koji uživa veliko poverenje naroda".

Tako su danas u rumunskom parlamentu sevale replike jedna za drugom. Ali, najviše je bilo onih koji su izjavljivali da su "siti stalnog cirkusa" koji je pravio Basesku, taj "čovek problem" kome je polazilo za rukom da "ošamuti naivne".

Događaji u Rumuniji imaju sad sledeći redosled: kroz mesec dana trebalo bi da bude sazvan svenarodni referendum na kome bi se birači izjasnili da li podržavaju odluku parlamenta o suspendovanju Trajana Baseskua. Postoji i mogućnost, zapravo Baseskuovo obećanje, da će posle suspendovanja, ako do njega dođe, podneti ostavku s tim da se kroz tri meseca sazovu prevremeni predsednički izbori.

Milan Petrović

[objavljeno: 20.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.