Surlić: Referendum autogol za Zaeva, ali ne i gubitak šanse

Izvor: N1 televizija, 02.Okt.2018, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Surlić: Referendum autogol za Zaeva, ali ne i gubitak šanse

Stefan Surlić sa FPN ocenio je da je neuspeli referendum u Makedoniji autogol za Zaeva, ali nije gubitak šanse. "Naredni dani će pokazati šta Zaev ima kao jasnu strategiju, ali neće odustati od ideje da sprovede sporazum, ovo jeste istorijska prilika", smatra Surlić.

Gost N1 kaže da je prvi utisak da pitanje nije bilo fer, da se pokazalo da je bilo pogrešno.

"Zaev je pokušao da nametne temu EU i NATO kao centralnu, a zapravo je centralni razlog bio promena naziva, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << došlo je do kontraefekta. Protivnici referenduma su uspeli u nameri da ubede građane da čak i ako glasaju za promenu imena, neće doći do evropske perspektive", kaže.

Dodaje da referendum nije pravno obavezujući, ali je pitanje legitimiteta.

"Ponavljaće se da nije dovoljna izlaznost, to će pratiti Zaeva i bilo koju vlast u Makedoniji", smatra Surlić.

Ističe da treba analizirati podršku koju je Zaev dobio na izborima 2016. godine, sa svojim partnerima.

"Videćemo da je taj broj približan onima koji su glasali pozitivno na referendumu. Zaev nije iskoristio da privuče šire mase", kaže on.

Govoreći o mogućim izborima u Makedoniji, kaže da bi Zaev zadržao vlast, ali da ne bi imao dvotrećinsku većinu u parlamentu.

"Hteo je rezultatima referenduma da natera VMRO da podrži odluku u parlamentu o ustavnim promenama. Mala izlaznost je dala vetar u leđa VMRO, tako da možemo zaključiti da je ovo bio autogol Zaeva. Potrebno je obezbediti suštinsku većinu u parlamentu, bilo bi mu potrebno nekih 12 poslanika VMRO, a mislim da je to veliki broj u ovom trenutku", kaže.

Dodaje da će naredni dani pokazati šta Zaev ima kao jasnu strategiju, ali da neće odustati od ideje da sprovede sporazum.

"Ovo jeste istorijska prilika, jeste veliki autogol za njega, ali nije gubitak šanse. Treba iskoristiti ovu priliku", kaže Stefan Surlić.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Surlić: Zaev neće odustati od ideje da sprovede sporazum

Izvor: N1 televizija, 02.Okt.2018

Gost teme jutra bio je Stefan Surlić sa FPN. Pogledajte snimak:..Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.