Supruga predsednika Tunisa iznela zlato vredno 45 miliona evra

Izvor: Blic, 17.Jan.2011, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Supruga predsednika Tunisa iznela zlato vredno 45 miliona evra

Lejla Ben Ali (53), supruga zbačenog predsednika Tunisa Zinea El Abidinea Ben Alija, podigla je uoči bekstva 1,5 tona zlata iz Centralne banke u Tunisu, objavio je na internetu francuski list “Mond”, pozivajući se na informacije obaveštajne službe.

Ona je zlatne poluge u vrednosti od 45 miliona evra navodno lično podigla iz banke i unela u avion na letu za Dubaji. Kako se saznaje, sada se, zajedno sa suprugom, nalazi u Saudijskoj Arabiji, u Džedi na Crvenom moru. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

/* (c)AdOcean 2003-2010, MASTER: blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Svet */ ado.master({id: 'f5qW5KkTknw4ATWka4E5EkRPY1yyzxJXzHxJTLvBtgz.U7', server: 'ringierrs.adocean.pl' });

/* (c)AdOcean 2003-2010, blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Svet.468X60_GORNJI */ ado.slave('adoceanringierrsznkjhkeohn', {myMaster: 'f5qW5KkTknw4ATWka4E5EkRPY1yyzxJXzHxJTLvBtgz.U7' });

Prema informacijama lista "Mond”, direktor banke prvo nije hteo da joj preda zlatne poluge, ali su joj one ipak uručene nakon telefonske intervencije njenog supruga. List dalje navodi da je i sam Ben Ali (74) u početku odbijao da da odgovarajuće instrukcije.

Lejla Ben Ali i njen klan su još pre njenog bekstva iz Tunisa bili ozloglašeni zbog gladi za novcem i vlašću. Porodicu Trabelsi bije glas da je korumpirana i umešana u kriminalne mahinacije. Posle predsednikovog zbacivanja u petak, revoltirani Tunižani su sistematski palili njihove vile u otmenim predgrađima Tunisa. Nepoznata lica ubila su biznismena Imeda Trabelsija, nećaka Ben Alijeve supruge Lejle, koga smatraju simbolom korupcije.

Ben Ali je u petak posle 23 godine vladavine svrgnut s vlasti i pobegao je u Saudijsku Arabiju. Povod njegovog nevoljnog odlaska bili su masovni protesti protiv korupcije i visoke stope nezaposlenosti, koji su prošle nedelje prerasli u narodni ustanak. Privremeni predsednik Fued Mebaza organizovaće nove izbore.

Obrazovana vlada nacionalnog jedinstva u Tunisu

Premijer Tunisa Mohamed Ganuši objavio je danas obrazovanje vlade nacionalnog jedinstva u nastojanju da se smiri situacija posle svrgavanja predsednika Zina El Abidina Ben Alija.

Ganuši, duogodišnji saveznik Ben Alija, i još nekoliko ministara će zadržati svoje funkcije u novoj vladi u koju bi trebalo da uđu i opozicioni lideri.

Do obrazovanja nove vladi je došlo dok Tunis potresaju neredi pošto je Ben Ali u petak, posle 23 godina na vlasti, pobegao iz zemlje posle višenedeljnih nasilnih protesta.

Ganuši je rekao da će ministi odbrane, unutrašnjih poslova i spoljnih poslova zadržati funkcije.

Očekuju se da u novoj vladi budu tri opoziciona lidera što je velika promena u zemlji koju je Ben Ali autokratski vodio više od dve decenije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.