Izvor: Blic, 25.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suparnici zajedno osvajaju Antartik

Suparnici zajedno osvajaju Antartik

Grupa Izraelaca i Palestinaca namerava da dokaže da predstavnici ove dve društvene zajednice mogu da žive yajedno i međusobno sarađuju, tako što će krenuti na zajedničku ekspediciju na Antartik. Projekat je nazvan 'Lomljenje leda', a osmočlana ekspedicija će iz Patagonije u južnom Čileu krenuti u opasan poduhvat. Iza ideje za organizovanje ekspedicije stoji 41-godišnji Heskel Nataniel, koji želi da pokaže kako ljudi mogu da sarađuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao pojedinci uprkos što ih deli burna istorija. 'Kada budu stigli na Antartik više neće moći da pogledaju nazad', kaže Nataniel. Da bi projekat bio uspešniji, izabrani su članovi ekspedicije sa 'burnom prošlošću'. Dvojica od četvorice Izraelaca su bivši članovi elitnih snaga komandosa izraelske armije, dok je jedan od četvorice Palestinaca proveo tri godine u zatvoru zbog bombaškog napada na izraelske trupe.

'Oni svakako nisu miroljubivi golubovi', sa osmehom na licu komentariše Nataniel. Trening iz jedrenja članovi tima su obavili nedaleko od Tel Aviva, dok će trening na snegu imati u novembru u Francuskim alpima. Predviđeno je da ekspedicija počne na Novu godinu, a na Antartiku će se popeti na jedan neosvojeni vrh kojem će zajednički dati ime.

'Ili ćemo pobediti kao tim, ili ćemo svi zajedno izgubiti. Moramo naučiti da razumemo jedni druge i kako da sarađujemo', zaključio je Nataniel. A. P.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.