Šume pune pečuraka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2009, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šume pune pečuraka

ČAČAK - Kiša koja je padala prethodnih sedmica pogodovala je rastu pečuraka, kojih prema rečima berača, ali i otkupljivača u čačanskom kraju ima dosta.

Pojedini tvrde da će ovogodišnji rod biti rekordan u poslednjih deset godina, a najviše ima lisičarki i vrganja, koje imaju dobru otkupnu cenu.

Novac od pečuraka mnogima je dodatna neplanirana sezonska zarada, a spretni berači, koji dobro poznaju terene i mesta na kojima rastu pečurke, za jednu sezonu zarade >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i po nekoliko hiljada evra.

U čačanskom preduzeću "Interfood" kažu da se otkupna cena gljiva kreće oko 1,5 evro za kilogram.

"Pečurka je tržišni artikal i tu važe pravila tržišta. Kad je ima u velikim količinama, cena je niska, a kada je gotovo nema, cena je znatno viša. Trenutno se kilogram plaća jedan i po evro", izjavio je agenciji FoNet vlasnik preduzeća "Interfood" Milić Popović.

Ovo preduzeće, koje se bavi otkupom i distribucijom šumskih plodova, prvenstveno pečuraka godišnje izveze više od 500 tona gljiva.

Otkup umnogome zavisi od ponude, pa se u pogonima u Ljubiću kod Čačka, najčešće prebiraju i pakuju vrganj i lisičarka.

Otkupljivači se raduju i svakoj ponudi gljive zvane smrčak, s obzirom na to da se radi o veoma retkoj vrsti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.