Sukobljeni lideri Zimbabvea potpisali sporazum o pregovorima

Izvor: Blic, 21.Jul.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobljeni lideri Zimbabvea potpisali sporazum o pregovorima



Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe i opozicioni lider Morgan Cvangiraj danas su potpisali okvirni sporazum koji obavezuje njihove dve stranke da počnu pregovore za okončanje duboke političke krize u zemlji.


Dvojica lidera, koji se sreću direktno prvi put u deset godina, potpisali su sporazum sa posrednikom, južnoafričkim predsednikom Tabom Mbekijem.

Do sporazuma je došlo posle više nedelja krize posle ponovnog izbora Mugabea u osporavanom drugom krugu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predsedničkih izbora 27. juna, koji je Cvangiraj bojkotovao zbog nasilja vladajuće stranke protiv njegovih pristalica. Dogovorom dve strane treba da se postave uslovi za formiranje vlade nacionalnog jedinstva, rekao je zvaničnik južnoafričke vlade.

Mbeki posreduje između dve strane od 10. jula i očekuje da će pregovori rezultirati formiranjem neke vrste koalicije. Sporazum predstavlja svojevrsnu pobedu za Mbekija, koji je rekao da se samo pregovorima a ne pritiscima i sankcijama može postići napredak.

On je rekao da se ovim sporazumom obavezuju obe strane da odmah pređu na intenzivne pregovore koji treba da se završe što je pre moguće. Zvaničnici obe strane navode da je dve nedelje dato da se razmotre ključna pitanja.

Mugabe (84) je na vlasti od kada je zemlja stekla nezavisnost 1980. godine. Njegova politika, koja je na početku naišla na odobravanje u zemlji, u poslednje je vreme dovela nekad bogati Zimbabve do teške ekonomske krize. Nezadovoljni praznim rafovima u radnjama, ogromnom inflacijom i nezaposlenošću, Zimbabveanci su na parlamentarnim izborima dali većinu opoziciji u parlamentu, a u prvom krugu predsedničkih izbora je opozicioni lider Cvangiraj osvojio više glasova od Mugabea, ali nedovoljno da odmah proglasi pobedu. Cvangiraj je odbio da učestvuje u drugom krugu izbora u junu protiv Mugabea navodeći rastuće državno nasilje protiv njegovih pristalica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.