Izvor: B92, 10.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobi u Šri Lanki

Kolombo -- Najmanje 23 pobunjenika i jedan vojnik poginuli su u Šri Lanki u sukobima vladinih snaga i pripadnika pokreta "Tamilski tigrovi".

Vojnici su u petak napali dva pobunjenička bunkera duž linije razgraničenja koja deli oblasti pod kontrolom vlade od teritorije koju kontrolišu "Tigrovi", izjavio je portparol vojske, general-major Udaja Nanajakara, dodajući da je u okršaju ubijeno šest pobunjenika.

U odvojenim sukobima u okrugu Vavunija poginuo je jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojnik i 12 pripadnika "Tigrova", od kojih tri žene, a u susednom okrugu Manar, u artiljerijskom napadu vojske ubijeno je pet pobunjenika, preneo je AP.

Pobunjenici se već 20 godina bore za uspostavljanje nezavisne tamilske države na severu i istoku Sri Lanke.

Situacija u zemlji smirila se 2002. godine, pošto je, uz posredovanje Norveške, proglašeno primirje, ali krajem 2005. nasilje je ponovo eskaliralo i od tada je ubijeno više od 5.000 ljudi.

Od početka pobune život je izgubilo oko 70.000 ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.