Izvor: B92, 27.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobi u Parizu

Pariz -- Najmanje 83 policajca povređena su u sinoćnim neredima u severnom predgrađu Pariza.

U sukobu mladih žitelja mesta Vilije le Bel sa policijom, koji su izbili zbog pogibije dvojice mladića koji su se u nedelju na motoru sudarili sa vozilom policijske patrole, šest policajaca je teško povređeno, a neki od njih i vatrenim oružjem. Policija je sinoć bacila suzavac na demonstrante u neredima posle pogibije mladića.

Jedan očevidac je rekao za Rojters da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je oko 100 policajaca u severnom predgrađu Pariza napadnuto petardama i da su oni na te napade odgovorili bacivši suzavac i omamljujuće bombe na demonstrante, ali da su upotrebili i puške punjene bojom, specijalno dizajnirane da otkriju izgrednike.

Očevidac je rekao da su automobil, kamion za đubre i policijsko vozilo zapaljeni tokom nereda koji su se pojačali uprkos apelu predsednika Nikole Sarkozija da se napetosti smire.

Demonstranti su zapalili gradsku biblioteku, obdanište, supermarket, školu i opštinski poreski centar. Brojniji od policije, uspeli su da odole u pokušaju vlasti da zavede red. Na meti molotovljevih koktela, kamenica i drugih projektila, našli su se i vatrogasci.

Četiri muškarca osuđena

Četiri osobe su danas osuđene na zatvorske kazne od tri do deset meseci zbog učešća u neredima u nedelju uveče u severnom predgrađu Pariza, koji su izbili posle pogibije dvojice mladića.

Osuđena su četiri muškarca od 19 do 26 godina. Oni do sada nisu imali policijske dosijee. To su prve presude izrečene posle izbijanja nereda, prenela je agencija Frans pres.

Četiri druge privedene osobe čekaju suđenje, takođe zbog učešća u neredima.

Osam policajaca i jedan vatrogasac povređeni su u nedelju uveče u severnom predgrađu Pariza u nasilju koje je izbilo pošto su dva mladića na motoru poginula u sudaru s policijskim vozilom.

Zvaničnik sindikata policajaca Patris Ribeiro izjavio je, prenose agencije, da su izgrednici bacali molotovljeve koktele na policajce, pucali na njih i zapalili više desetina automobila.

Prema njegovim rečima, noćašnji neredi su gori nego oni iz 2005, kada je smrt dva mladića, poginula od strujnog udara bežeći pred policijom, izazvala nerede u predgrađima nekoliko gradova.

Ribeiro je rekao i da su policajci suočeni s pravom gradskom gerilom, naoružanom konvencionalnim i lovačkim naoružanjem.

Premijer Fransoa Fijon i ministar unutrašnjih poslova Mišel Alio Mari posetili su u utorak pre podne opštinu Vilije le Bel i pozvali na smirivanje situacije, a istu poruku uputila je i najbliža rodbina stradalih mladića.

Žitelji ovog i drugih mesta u okolini Pariza, na koje su se proširili neredi, strahuju da bi, sa prvim mrakom, sukobi mogli da se nastave.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.