Sukobi u Kataloniji zbog hapšenja Puđdamona, troje uhapšeno

Izvor: RTS, 25.Mar.2018, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobi u Kataloniji zbog hapšenja Puđdamona, troje uhapšeno

Tri osobe su uhapšene, a 52 povređene u sukobima s policijom u Barseloni i Ljeidi tokom današnjih protesta protiv hapšenja bivšeg katalonskog lidera Karlesa Puđdamona. Radikalni levičari najavljuju “katalonsko proleće“, dok Puđdamonova stranka poziva na smirenost. Puđdamon će se u ponedeljak pojaviti pred nemačkim sudom, gde bi trebalo da potvrdi svoj identitet.
Nakon hapšenja Karlesa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Puđdamona u Nemačkoj, protivnici i pristalice otcepljenja Katalonije od Španije organizovali su odvojene skupove u toj španskoj pokrajini. Katalonska policija saopštila je da je troje uhapšenih deo "besne gomile" koja je pokušala da dođe do kancelarije predstavnika španske vlade za Kataloniju u Barseloni, gde je najavljeno kontra okupljanje pristalica španskog jedinstva.

Prema navodima Regionalne službe za vanredne situacije, 46 učesnika protesta povređeno je u sukobima u Barseloni, a još dve u manjem sukobu u gradu Ljeida. Povređena su i četiri policajca.
U centru Barselone ranije je došlo do sukoba između policije i učesnika protesta protiv hapšenja Pudždemona. Policija je pendrecima udarala pristalice nezavisnosti, u pokušaju da spreči hiljade ljudi da dođu do kancelarije predstavnika španske vlade.
Regionalna policija je blokirala ulicu i pozvala ljude da ne dolaze na okupljanje, preneo je AP.
Protest podrške Puđdamonu održan je i u severnom gradu Žironi, čiji je on bio gradonačelnik pre nego što je postao predsednik Katalonije 2016. godine.

Separatistička stranka Katalonska nacionalna asambleja (ANC) pozvala je svoje pristalice na protest podrške uhapšenom bivšem lideru, a radikalno levičarska Kandidatura narodnog jedinstva (CUP) poziva na građansku neposlušnost i najavljuje "katalonsko proleće".
Puđdamonova stranka Zajedno za Kataloniju je, međutim, preko Tvitera, pozvala na smirenost, porukom: "Ne nasedajmo na provokacije".
Na smirenost je pozvala i separatistička Katalonska evropska demokratska partija.
Puđdamon je uhapšen po međunarodnoj poternici koju je izdala Španija – dok se iz Finske vraćao u Belgiju, u koju je pobegao nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost u oktobru prošle godine.

Kako prenose agencije, uhapsila ga je saobraćajna policija nedaleko od grada Flensburga, u državi Šlezvig-Holštajn, oko sedam kilometara od granice sa Danskom.
AP javlja da će se bivši katalonski lider u ponedeljak naći pred sudom, gde bi trebalo da potvrdi svoj identitet.
U kancelaciji tužioca u gradu Šlezvigu saopšteno je da će o tome "da li će Puđdamon biti smešten u ekstradicioni pritvor, naknadno odlučiti viši regionalni sud u Šlezvigu".
Kako se precizira, sud će proveriti, na osnovu dokumenata iz Španije, da li je pravno moguće izručenje Puđdamona toj zemlji.
Španski Vrhovni sud izdao je u petak međunarodni nalog za hapšenje Puđdamona. U Španiji mu preti i do 25 godina zatvora za pobunu i podsticanje na pobunu u vreme prošlogodišnjeg referenduma o nezavisnosti Katalonije.
Nemački mediji javljaju da je Puđdamon odveden u pritvor u Nojminsteru.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nemačka: Pudždemon sutra pred sudom, da li će biti isporučen Madridu?! (FOTO)

Izvor: BKTV News, 25.Mar.2018

Bivši katalonski lider Karles Pudždemon uhapšen je danas u Nemačkoj po evropskoj poternici, ali još uvek nije izvesno da li će ga nemačko pravosuđe izručiti Madridu...I dok nadležni organi ispituju slučaj, nemački mediji spekulišu da li je reč samo o pravnom pitanju...Takođe, u prvi plan...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.