Sukobi na skupu ekstremnih desničara u Drezdenu

Izvor: Blic, 19.Feb.2011, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobi na skupu ekstremnih desničara u Drezdenu

BERLIN - Policija u Drezdenu upotrebila je danas suzavac i vodene topove kako bi razdvojila pristalice grupa ekstremne desnice i stotine demonstranata koji su pokušavali da spreče njihov skup, saopštila je policija tog grada.

Stotine pristalica levice u Drezdenu pokušale su da probiju barikade i kordone policije, bacajući kamenice i dimne bombe na pripadnike snaga reda koji su uzvratili pendrecima i suzavcem.

Oko hiljadu pristalica ekstremne desnice trebalo je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << održe na tom mestu skup, za koji su prethodno dobili odobrenja gradskih vlasti.

Skupovi ekstremnih desničara u Drezdenu održavaju se svake godine početkom februara, u znak obeležavanja godišnjice bombardovanja tog grada 1945. i kraja Drugog svetskog rata.

Daleko veći broj kontrademonstranata, koje su podržali i sindikati, demokratske stranke i organizacije civilnog sektora, pokušavali su da spreče pristizanje radikalnih desničara i održavanje njihovog skupa, precizirala je policija.

Kako se navodi, troje demonstranata je uhapšeno.

Vlasti Drezdena saopštile su ranije ove nedelje da očekuju dolazak najmanje 3.000 pristalica ekstremne desnice na skup i okupljanje oko 20.000 kontrademonstranata.

Gradski i državni funkcioneri, sindikati i druge organizacije kritikuju pokušaje desničara da koriste bolnu prošlost tog grada, a na kontrademonstracijama svake godine okupi se daleko veći broj ljudi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.