Sukobi između demonstranata i policije u Hongkongu

Izvor: RTS, 13.Jun.2019, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobi između demonstranata i policije u Hongkongu

Između demonstranata i policije u Hongkongu ponovo su izbili sukobi, dok su stotine ljudi ustrajale u protestu protiv zakona o izručenju kontinentalnoj Kini.
Policija je u sredu koristila suzavac i gumene metke kako bi razbila okupljene demonstrante.

Jučerašnji protesti ispred sedišta lokalne vlade doveli su do odlaganja rasprave o zakonu o ekstradiciji, koji je izazvao zabrinutost zbog veće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kineske kontrole i erozije građanskih sloboda u toj poluautonomnoj teritoriji Kine, preneo je Rojters.
Predsednica vlade Hongkonga Keri Lem osudila je nasilje i pozvala na brzu obnovu reda, ali je obećala da će se o zakonu raspravljati uprkos rezervama, koje je iskazala i poslovna zajednica.
Broj demonstranata ispred sedišta lokalne vlade opao je tokom noći da bi se danas u jednom trenutku okupilo oko 1.000 ljudi.
Nešto ranije su pojedini demonstranti pokušali da zaustave policiju koja je nastojala da ukloni maske za lice i hranu i izbila je tuča.
Policija sa šlemovima i štitovima blokirala je prolaze, a policajaci u civilu proveravali su lične karte putnika.
Zvaničnici su saopštili da su 72 osobe hospitalizovane.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Policija Hongkonga koristila oštriju taktiku u suzbijanju demonstraciji nego obično

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Jun.2019

Policija Hongkonga je ove nedelje pribegavala oštrijoj taktici nego obično u suzbijanju demonstracija u toj poluautonomnoj kineskoj teritoriji, u kojoj decenijama nije bilo toliko političkog nasilja...Pripadnici policije ispaljivali su u masu gumene metke, koje su veoma retko koristili u skorijoj...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.