Izvor: Vostok.rs, 31.Okt.2020, 16:22

Sukob u Nagorno-Karabahu - pregled situacije - 30.10.

   

Pregled dešavanja na ratištu u Nagorno Karabahu za 30.10. Mapa spornog regiona Nagorno-Karabaha
 Interaktivna mapa bojevih dejstava (pogledajte ovde u novom prozoru) Gubici Azerbejdžana prema podacima Jermenije  
 
 
 

 

 

 

 

  Nastavljaju se borbe - Armija odbrane republike Nagorno-Karabah saopštila je da azerbejdžanska vojska izvodi raketne napade na prestonicu Stepanakert i grad Šuša i dodaje da je oboren neprijateljski dron. Obe strane ističu da neprijatelj ima velike gubitke u živoj sili i tehnici.
„Posle ponoći i od ranog jutra, neprijatelj je nastavio sa paljbom na civilna naselja. Neprijateljske snage su izvele napade iz raketnih sistema na gradove Stepanakert, Šuša i susedna naselja“, navodi se u saopštenju karabaške vojske. Vlasti Karabaha saopštile su da su dve osobe ranjene u azerbejdžanskom raketiranju glavnog grada. „Tokom napada izvedenog pomoću raketnog sistema 'Smerč', u jednoj od sporednih ulica Stepanakerta uništena je stambena zgrada i oštećen automobil. Vlasnik kuće i njegov sused su povređeni i prebačeni u bolnicu“, navedeno je u saopštenju državne službe za vanredne situacije Karabaha. Portparol predsednika Karabaha Vagram Pogosjan preneo je da se žestoke borbe nastavljaju nedaleko od sela Askeranskog rejona u Karabahu i da „neprijatelj trpi velike gubitke“. Dodao je i da je uništen azerbejdžanski dron turske proizvodnje. Karabaška vojska je precizirala da se radi o „Bajraktaru“. „Jedinice PVO Armije odbrane upravo su uništile još jednu udarnu bespilotnu letelicu 'Bajraktar'“, saopštila je vojska. Kako je navedeno, situacija na prvoj liniji fronta je tokom noći bila stabilno napeta. „Jedinice Armije odbrane nastavljaju samouvereno da izvršavaju borbene zadatke koji su im dodeljeni, kontrolišući operativno-taktičku situaciju“, dodaje se u saopštenju. Komentarišući paljbu na medicinski centar Stepanakerta, Ministarstvo spoljnih poslova Nagorno-Karabaha je naglasilo da je namerna pucnjava na centar – ciničan odgovor azerbejdžanskog vojno-političkog rukovodstva na mirovne napore predsednika Rusije, Francuske i SAD, koji su usmereni na zaustavljanje borbenih dejstava i deeskalaciju napetosti u zoni sukoba. Istovremeno, portparol Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan rekao je da su oružane snage Azerbejdžana u potpunosti predale kontrolu terorističkim organizacijama nad nekim delovima fronta. Sa svoje strane Baku je optužio Jerevan, koji podržava Nagorno-Karabah, za napade na Hodžavenskom, Fizulinskom i Gubadlinskom pravcu fronta. „Tokom dana 28. oktobra i u noći 29. oktobra, jedinice jermenskih oružanih snaga pucale su iz različitih vrsta oružja, uključujući rakete i artiljeriju, na položaje jedinica azerbejdžanske vojske na različitim pravcima fronta, kao i na naselja u blizini zone fronta“, saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane. Vojni resor dodaje da su „pokušaji neprijatelja da napada odlučno presečeni, kao i da usled kontramera preduzetih protiv jermenskih oružanih snaga, među neprijateljskim vojnicima ima ubijenih i ranjenih. „Juče su tokom dana i noći na različitim pravcima fronta uništeni i onesposobljeni veliki broj žive sile, dva tenka T-72, dva raketna sistema 'Grad', 14 različitih vrsta topova, nekoliko uporišnih tačaka i šest jedinica neprijateljskih vozila. Trenutno trupe azerbejdžanske vojske kontrolišu operativnu situaciju“, saopštio je vojni resor.
Pregled političkih vesti za 30.10. 
Rusija u cilju smanjenja deeskalacije konflikta u Nagorno-Karabahu i pokretanja pregovaračkog procesa nastavlja da preduzima energične napore - Rusija je duboko zabrinuta sve većim učešćem plaćenika sa Bliskog istoka u konflikt u Nagorno-Karabahu, saopštila je zvanična predstavnica MIP Rusije Marija Zaharova.
„Duboko smo zabrinuti nastavkom vojnih dejstava, sve većim učešćem inostranih plaćenika sa Bliskog istoka u sukob. Troškovi za ekonomije i društva sukobljenih strana su se znatno povećali“, rekla je Zaharova. „Sigurna sam da mirno rešenje konflikta nema alternativu. Potrebno je nastaviti pregovore u okviru Minske grupe OEBS-a“, naglasila je ona. Zaharova je dodala da Rusija u cilju smanjenja deeskalacije konflikta i pokretanja pregovaračkog procesa nastavlja da preduzima energične napore. Putin: U konfliktu u Nagorno-Karabahu nema jednostavnih rešenja - U konfliktu u Nagorno-Karabahu svako ima svoju istinu, nema jednostavnih rešenja, situacija je složena, rekao je predsednik Vladimir Putin.
On je podsetio da je konflikt Jermenije i Azerbejdžana počeo od etničkih sukoba, a da tadašnje rukovodstvo Sovjetskog Saveza nije preduzelo efikasne mere kako bi osiguralo bezbednost ljudi, i Jermeni su „uzeli oružje u ruke i uradili to sami“. To je dovelo do toga da se Nagorno-Karabah i još sedam rejona Azerbejdžana našlo pod kontrolom Jermenije, dodao je Putin. „Azerbejdžan kaže da tih sedam rejona nema nikakve veze sa etničkim konfliktom ni sa Jermenijom. To je iskonski azerbejdžanska teritorija. I Azerbejdžan kaže: imamo pravo na to da vratimo teritorije i da rešimo pitanje Nagorno-Karabaha. Razumete – svako ima svoju istinu. Ovde nema jednostavnih rešenja, čvor je komplikovan“, rekao je Putin. Prema njegovom mišljenju, u prvoj fazi rešavanja pitanja Nagorno-Karabaha neophodno je obustaviti borbena dejstva i sesti za pregovarački sto i na osnovu predloga Minske grupe OEBS, četiri kopredsedavajuće zemlje, Turske i drugih, naći konsenzus i ravnotežu interesa. „To je moguće uraditi“, zaključio je Putin.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.