Izvor: RTS, 02.Okt.2020, 09:37

Sukob u Nagorno-Karabahu: Jermenija spremna za pregovore, napad Azera na Stepanakert

Uprkos pozivima Minske grupe na trenutni prekid vatre i povratak za pregovarački sto, ne jenjavaju žestoki sukobi Jermenije i Azerbejdžana oko kavkaske oblasti Nagorno-Karabah. Nepoznat tačan broj žrtava, manipulacija na obe strane.
Ratne operacije na prostoru Nagorno-Karabaha odvijaju s nesmanjenom žestinom, uprkos apelima da se dve strane vrate pregovorima. Izveštač RTS-a iz Jerevana situaciju u prestonici Jermenije opisuje kao napetu
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << /> 
Vlasti nepriznate republike Karabah i jermenska vojsaka tvrde da su oborena tri borbena aviona i jedan azerbejdžanski helikopter, dok Ministartvo odbrane Azerbejdžana ističe uspehe svojih snaga u neutralisanju protivničke artiljerije.
Francuska, Rusija i SAD zahtražile su trenutni prekid vatre između Azerbejdžana i jermenskih snaga u sukobu oko Nagorno-Karabaha, pozivajući na povratak pregovorima bez odlaganja.
"Takođe pozivamo lidere Jermenije i Azerbejdžana da se obavežu da će bez odlaganja nastaviti suštinske pregovore, u dobroj veri i bez preduslova, pod pokroviteljstvom OEBS-ove Minske grupe", ističe se u saopštenju.
S druge strane, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan usprotivio se mešanju Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Francuske u sukob oko Nagorno-Karabaha, nakon što su lideri te tri zemlje pozvali Jermeniju i Azerbejdžan na nastavak pregovora.
"S obzirom na to da su SAD, Rusija i Francuska zanemarivali ovaj problem skoro 30 godina, nije prihvatljivo da učestvuju u naporima da se postigne prekid vatre", rekao je Erdogan.
Takođe, dve strane optužuju jedna drugu da su angažovale strane plaćenike iz Sirije i Libije.
Ministri spoljnih poslova Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu, saglasili su se  da je neprihvatljivo uključivanje ekstremista iz drugih regiona u konflikt u Nagorno-Karabahu.
Dvojica specijalnih izveštača francuskog lista Mond ranjena su u napadu na grad Martuni, u Nagorno-Karabahu operisani su u lokalnoj bolnici i kasnije prebačeni u Jerevan.
Od početka sukoba, koji su u nedelju eskalirali u regionu Nagorno-Karabah, prijavljeno je na desetine žrtava i stotine ranjenih.
Broj civilnih žrtava u Azerbejdžanu popeo se na 19, sa 55 ranjena, saopšteno je iz Bakua, ali Azerbejdžan još ne iznosi podatke o žrtvama među svojim vojnim snagama.
Zvaničnici iz Jerevana na društvenim mrežama objavljuju podatke o teškim gubicima na strani Azerbejdžana pa je tako vicepremijer Jermenije Tigran Avinjana na Fejsbuku napisao da je u borbama poginulo preko hiljadu azerbejdžanskih vojnika, a gotovo tri hiljade ranjeno.
Vlasti u Nagorno-Karabahu su saopštile da je među njihovim borcima 103 vojnika poginulo dok je više od 200 ranjeno, ali ne navode podatke o civilnim žrtvama.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rat na Kavkazu: Avion izbegavao projektile, ali jedan je bio koban FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 02.Okt.2020

Oružani sukob između Jermenije i Azerbejdžana oko teritorije Nagorno-Karabaha ulazi u šesti dan. Broj mrtvih raste, baš kao i pretnje i optužbe sa obe strane...Jermenski premijer Nikol Pašinijan optužio je tako Tursku da "kreće putem genocida" pomažući Azerbejdžanu u borbi, dok iz Bakua napadaju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.