Sukob turske policije i Kurda

Izvor: Blic, 04.Jun.2015, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob turske policije i Kurda

Turska policija upotrebila je suzavac i vodene topove da razbije demonstracije protiv prokurdske Narodne demokratske partije (HDP) na istoku Turske, uoči parlamentarnih izbora ovog vikenda.

Ovi sukobi poslednji su u nizu incidenata pred izbore u nedelju, 7. juna, na kojima se HDP nada da će zadati snažan udarac nadama predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da još više učvrsti vlast, tako što će preći traženi cenzus od deset odsto.

Stotine mladih ljudi, od kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su neki nosili turske zastave i uzvikivali "Bog je veliki", pokušali su da priđu trgu u gradu Erzurumu, uporištu partije AKP, gdje je govorio jedan od vođa HDP-a Selahatin Demirtas.

Neki demonstranti oborili su postavljene ograde prije nego što ih je policija potisnula vodenim topovima, samo nekoliko desetina metara od skupa HDP-a, na kojem se okupilo više hiljada pristalica ove stranke.

List "Hurijet" objavio je da je kombi dekorisan zastavama HDP-a zapaljen, a vozač je pretrpio opekotine. List navodi da je jedan policajac povrijeđen, kao i više demonstranata.

Ova stranka prvi put se kandiduje za parlament. Kritičari HDP-a, posebno turski nacionalisti, optužuju ovu partiju za održavanje veza sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK).

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Sukobi u Turskoj, "rade" vodeni topovi! VIDEO

Izvor: Mondo, 04.Jun.2015

Turska policija upotrebila je suzavac i vodene topove da razbije demonstracije protiv prokurdske Narodne demokratske partije (HDP) na istoku Turske, uoči parlamentarnih izbora ovog vikenda...Foto: screenshot/youtube..Ovi sukobi poslednji su u nizu incidenata pred izbore u nedelju, 7. juna, na kojima...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.