Izvor: B92, 08.Jan.2010, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob policije i imigranata

Rosarno -- U sukobu imigranata i policije tokom nereda u južnom italijanskom gradu Rosarno povređene su 32 osobe, među kojima 18 policajaca. Uhapšeno sedam imigranata.

Oko 2 000 imigranata izašlo je na ulice u ovom gradu u oblasti Kalabrija, demonstrirajući protiv rasizma, pošto je lokalna banda sinoć napala afričke radnike na farmama i time izazvala ulične nerede.

Mladići su iz automobila pucali iz vazdušnih pušaka u Afrikance koji su se vraćali s rada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na farmama i ranili dvojicu imigranata.

Jedan od njih, Marokanac, izjavio je da su u tom trenutku naišla druga kola, ali da niko nije stao niti pozvao policiju, prenela je agencija Rojters.

Desetine Afrikanaca su tokom noći palicama i kamenicama razbijale prozore na kolima i prodavnicama, palile kola i kontejnere, a, prema saopštenju policije, najmanje jedna kola su napadnuta dok su ljudi bili unutra.

Afrički demonstranti su uzvikivali "Nismo životinje" i nosili transparente na kojima je pisalo "Italijani su rasisti".

Policija je saopštila da su u dva odvojena slučaja stanovnici Rosarna pokušali da kolima pregaze imigrante, a prema navodima lokalnih medija, jedan stanovnik je sa terase pucao u vazduh.

Guverner Kalabrije Agacio Lojero rekao je da nema opravdanja za nasilje imigranata, ali je priznao da su bili "snažno isprovocirani".

Većina imigranata u Rozarnu rade kao sezonski radnici na poljoprivrednim imanjima, a oko 1 500 njih živi u napuštenim fabrikama, bez pitke vode i struje.

U Kalabriji radi oko 8 000 ilegalnih imigranata, koji su u veoma zategnutim odnosima sa lokalnim stanovništvom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.