Izvor: B92, 27.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob Moskva-Kijev oko cene nafte

Moskva -- Moskva predložila Kijevu da za gas plaća od 200 do 230 dolara za 1.000 kubnih metara i da neće prihvatiti druga rešenja.

Ruski ministar za industriju i energetiku Viktor Hristenko izjavio je da Moskva neće davati nove predloge, a da izjave Kijeva o spremnosti da se pređe sa barterskih odnosa na tržišne, kada je u pitanju gas, ne odgovaraju istini. Sukob između Rusije I Ukrajine u poslednje vreme eskalira, a ocenjuje se da bi probleme mogle da imaju i privrede >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drugih evropskih zemalja.

Premijer Ukrajine Jurij Jehanurov izjavio je kijevskom Petom kanalu da će iz gasovoda, kojim preko teritorije te države ide ruski gas, barterom, na zakonskim osnovama, uzimati 15 odsto gasa za tranzit. Ruski ministar je odgovorio da to ne dolazi u obzir.

Hristenko je kazao da je Rusija već iznela predloge, koji su zasnovani na odbacivanju bilo kakvih barter aranžamana i na prelasku na tržišne odnose kako u odnosu prema isprukama, tako i u odnosu na tranzit gasa.

Ministar energetike Ukrajine Ivan Plačkov naveo je da je Kijev predložio postepeno prelaženje na tržišne uslove, tako što bi umesto sadašnjih 50 dolara za 1.000 kubnih metara gasa u narednih šest meseci Ukrajina plaćala 80 dolara. On je naveo da se ruska strana složila sa tom varijantom.

Hristenko i predstavnik ruskog "Gazproma", izjavili su, međutim, da se Rusija nije složila sa tim ukrajinskim predlogom, jer bi to značilo da Rusija nastavlja subvencionisanje ukrajinske privrede. Plačkov sutra stiže u Moskvu, kako bi sa ruskim zvaničnicima pregovorao o cenama za gas.

Kijev i Moskva su pre tri godine potpisali sporazum, prema kome Rusija isporučuje jeftini gas Ukrajini, u zamenu za jeftin tranzit ruskog gaza u Evropu preko teritorije Ukrajine. Rusija međutim, sada želi da plati Ukrajini tranzit po tržišnim tarifama, u zamenu za tržišnu cenu isporučenog gasa. "Gazprom" obezbeđuje četvrtinu gasa Evropskoj Uniji. Oko 80 odsto gasa ide u Evropu preko Ukrajine, a 20 odsto preko Belorusije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.