Suđenje „lovcu na device”

Izvor: Politika, 27.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje „lovcu na device”

Mišel Furnire optužen je za ubistva devojčica i mladih žena u periodu između 1987. i 2001. godine

Suđenje Mišelu Furnireu (65), optuženom za otmice, silovanja i ubistva sedam devojaka u Francuskoj i Belgiji, počelo je juče u Šarlvil Mezjeru na severoistoku Francuske, uz ogromnu medijsku pokrivenost i pažnju javnosti.

Kako piše „Liberasion”, optuženi se tereti za ubistvo devojčica i mladih žena u periodu između 1987. i 2001. Njegova supruga >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Monik Olivije (59) odgovaraće za jedno ubistvo i saučesništvo u ostalim zločinima svoga muža. Furnire je, prema izvorima iz tužilaštva, priznao serijska ubistva, a svoju suprugu je naveo kao saučesnicu koja mu je pomagala da namami žrtve.

Furnire nije želeo da govori pred sudijom protestujući zbog toga što je suđenje otvoreno za javnost, dok je njegova suprugaprogovorila samo toliko da potvrdi identitet i kaže ko su joj branioci.

Stotine stanovnika malog i inače mirnog grada čekale su u redu ispred suda po jakoj kiši kako bi prisustvovale suđenju „ljudožderu iz Ardena”, kako su novinari nazvali Furnirea.

Serijski napasnik i ubica, bivši električar i tesar, francuskim je istražiteljima priznao detalje o svom „lovu na device”. Žrtve njegove opsesije bile su devojke od 12 do 21 godine, šest u Francuskoj, jedna u Belgiji.

Vlasti sumnjaju da je monstruozni par verovatno ubio mnogo više devojaka. Ovog meseca su optuženi za ubistvo jedne Francuskinje 1988. kao i jedne britanske studentkinje koja je provodila neko vreme u Francuskoj i na čiji se oglas za časove engleskog jezika Furnire javio. Optužnica na suđenju koje je juče počelo tereti ga samo za sedam ubistava koje je već priznao.

Par je sklopio monstruozan pakt dok je Furnire bio u zatvoru gde je služio kaznu zbog voajerizma i seksualnog uznemiravanja. Dogovor je bio da Furnire ubije bivšeg muža Monik Olivije, a ona bi mu zauzvrat pomagala da pronađe žrtve. Furnire je izašao iz pariskog zatvora 1987. posle čega on nije ispunio svoj deo pogodbe, ali je Olivijeova održala reč.

Prva žrtva je bila 17-godišnjakinja koju su namamili u auto pod izgovorom da ne mogu da pronađu put i da bi im koristila njena pomoć. Furnire je nesrećnu devojku, prema navodima optužnice, silovao i ubio, a onda bacio u bunar. Ovo je bila šema po kojoj su stizali do ostalih žrtava, a u autu sa njima često se nalazilo i njihovo dete kako žrtva ne bi ništa posumnjala. Između ostalih, kidnapovao je i 18-godišnju učenicu koja se vraćala iz škole, silovao je i ubio, a njeno telo sakrio u šumi.

AFP javlja da je ubica lišen slobode 2003. kada je njegova 13-godišnja žrtva uspela da odveže ruke, pobegne iz auta i seti se broja registarskih tablica njegovog automobila.

Ona će, kao i ostale devojke koje su se preživele susret sa „ljudožderom iz Ardena”, biti jedan od svedoka. Na suđenju, planiranom da traje dva meseca, svedočiće i rođaci silovanih i ubijenih devojaka,dve bivše Furnireove žene, kao i sin koga ima sa Monik Olivije.

J. S.

[objavljeno: 28/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.