Suđenje američkom oficiru u slučaju Abu Graib

Izvor: Politika, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje američkom oficiru u slučaju Abu Graib

Potpukovnik Stiven Džordan tvrdi da je izabran kao žrtveno jagnje jer je rezervista

Prema izveštajima agencija
Njujork, Fort Mid – Na suđenju koje je u ponedeljak počelo Stivenu Džordanu, jedinom američkom oficiru okrivljenom za kršenje prava i zlostavljanje zatvorenika u iračkom zatvoru Abu Graib, vojni sud je povukao dve optužbe pošto je oficir koji je istraživao slučaj izjavio da je napravio grešku prilikom ispitivanja.

Džordan je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poslednji od 12 vojnika iz Abu Graiba optuženih u istrazi koja je počela posle objavljivanja snimaka na kojima se vidi kako su krajem 2003. i početkom 2004. američki vojnici zlostavljali i ponižavali nage zatvorenike u bagdadskom zatvoru.

Potpukovnik Stiven Džordan, 51-godišnji rezervista, i dalje je okrivljen po četiri tačke optužnice i, ukoliko bude optužen, mogao bi da dobije kaznu od osam i po godina zatvora.

Na početku suđenja u američkoj državi Merilend Džordan se izjasnio kao nevin.

Tužilac, potpukovnik Džon Trejsi izjavio je da je general-potpukovnik Džordž Fej uoči početka suđenja obavestio tužilaštvo da je tokom saslušanja 12. marta 2004. pogrešio i da "potpukovniku Džordanu, u stvari, nije pročitao njegova prava".

Sudija, pukovnik Stiven Henli tražio je da se Džordanov iskaz dat Feju povuče, kao i dve optužbe zasnovane na ispitivanju iz 2004.

Prema prvoj optužbi, Džordan je dao lažnu zvaničnu izjavu, što povlači kaznu do pet godina zatvora, dok je druga bila za lažno svedočenje pod zakletvom i ometanje pravde, za šta sledi kazna od tri godine zatvora.

Na spornom ispitivanju 2004. Džordan je rekao Feju da nikada nije video da su zatvorenicima kršena prava, niti da su zatvorenici bili nagi.

Protiv Džordana i dalje stoji optužnica da se nije povinovao Fejovoj zabrani da sa drugima razgovara o istrazi. Takođe je optužen i za nepridržavanje pravila, za surovost i maltretiranje zatvorenika, kao i za neizvršavanje dužnosti.

Početkom 2004. godine, posle glasina o raznim mučenjima u zatvoru Abu Graib, u javnost su u aprilu iste godine dospele šokantne fotografije na kojima je prikazano zlostavljanje iračkih zatvorenika, huškanje pasa na nage Iračane i mnogi drugi oblici ponižavanja navodnih radikalnih islamista i pristalica režima nekadašnjeg lidera Sadama Huseina.

Potpukovnik Džordan, međutim, ne pojavljuje se ni na jednoj od mnogih objavljenih fotografija, ali je optužen da je, protivno pravilima, dozvolio "upotrebu pasa i skidanje odeće zatvorenika tokom ispitivanja, kao i nastavak maltretiranja zatvorenika".

Očekuje se da će suđenje trajati najmanje dve sedmice.

Potpukovnik Džordan je u intervjuu koji je prošlog meseca dao "Vašington postu", odbacio navode tužilaštva i rekao da je čitav proces protiv njega šarada, kao i da je svestan da je, u slučaju koji je u velikoj meri potresao odnose SAD i Iračana i uzdrmao međunarodni ugled Vašingtona, "izabran kao žrtveno jagnje jer sam rezervista". Njegova odbrana zasniva se na tome da je veći deo vremena proveo pokušavajući da unapredi uslove života zatvorenika u Abu Graibu.

Za zločine u Abu Graibu optuženo je 11 vojnika, od kojih je najtežu kaznu dobio Čarls Grejner, koji je u januaru 2005. osuđen na 10 godina zatvora za napad, maltretiranje, nepristojno ponašanje i zanemarivanje službe.

S. St.

[objavljeno: 22.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.