Izvor: B92, 16.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje agentima CIA u Milanu

Milano -- Italijanski sud pokrenuće suđenje 26 državljana SAD, optuženima da su kao agenti američke CIA-e kidnapovali jednu osobu.

Oni su optuženi da su 2003. godine u Milanu oteli jednog Egipćanina, osumnjičenog za veze sa islamskim teroristima. Suđenje bi bilo prvo te vrste u svetu u vezi sa jednim od najkontroverznijih programa američkog rata protiv terorizma, koji podrazumeva otmicu osumnjičenih.

Prema navodima optužnice, tim predvođen agentima CIA, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uz pomoć pripadnika italijanske tajne službe SISMI, oteo je islamskog klerika Hasana Mustafu Omara Nasra, poznatog i kao Abu Omar, u februaru 2003. godine u Milanu i zatim ga, iz vojne baze Avijano na severu Italije, preko Nemačke, prebacio u Egipat.

Nasr je tek ove sedmice pušten iz zatvora u Egiptu, a tokom četvorogodišnjeg zatočeništva je, prema sopstvenim tvrdnjama, tučen, zlostavljan i mučen elektrošokovima.

On je u vreme otmice bio pod istragom zbog aktivnosti povezanih sa terorizmom, ali je milansko tužilaštvo nalog za njegovo hapšenje izdalo tek dve godine pošto je već bio otet i prebačen u Egipat.

Otužicom obuhvaćeni Amerikanci su svi osim jednog identifikovani kao službenici CIA-e, a među njima su i bivši šefovi agentura američke tajne službe u Rimu i Milanu.

Pored njih, optužnica tereti i pet italijanskih agenata, među kojima i bivšeg šefa vojne obaveštajne službe Nikolu Polarija.

Prema oceni italijanskog tužilaštva, navodna otmica predstavljala je povredu italijanskog suvereniteta i kompromitovala italijanske anti-terorističke napore.

Odluka suda u Milanu bacila je neugodno svetlo na američke obaveštajne operacije u svetu, a italijanski tužioci nastoje da izvrše pritisak na vlasti da od Vašingtona zatraže izručenje optuženih.

Prethodna desničarska vlada Silvija Berluskonija odbacila je takve zahteve, a sadašnja vlada levog centra Romana Prodija tek treba da donese odluku.

Iako je neverovatno da bi Vašington pozitivno odgovorio na zahtev za izručenje i gotovo je sigurno da će optuženima biti suđeno u odsustvu, veruje se da će odluka italijanskog pravosuđa izazvati određenu napetost u američko-italijanskim odnosima.

Sud je svim optuženima odredio branioce po službenoj dužnosti, koji su saopštili da nemaju nikakve kontakte sa svojim klijentima.

Američke tajne operacije u okviru borbe protiv terorizma izazvale su poslednjih dana reakcije tužilaštava i u drugim evropskim zemljama.

Vlada Švajcarske ove sedmice je odobrila namere tužilaštva da istraži okolnosti pod kojima je Nasr iz Italije u Nemačku prebačen kroz švajcarski vazdušni prostor.

Tužioci u Minhenu su, sa svoje strane, nedavno izdali nalog za hapšenje 13 osoba osumnjičenih da su 2003. godine kao agenti CIA-e na granici Srbije i Makedonije otele jednog državljanina Nemačke i zatim ga prebacile u Avganistan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.