Sudar dve sile; Deset raketa na jedno magično oružje? Malo je... Ali dvadeset – potapanje

Izvor: B92, 09.Jul.2023, 15:44

Sudar dve sile; Deset raketa na jedno "magično oružje"? Malo je... Ali dvadeset – potapanje

Događaji u poslednjih 13 meseci u Evropi su pružili analitičarima razlog da komentarišu mogućnosti i sposobnosti dve najveće vojske na svetu – Rusije i SAD.

Koliko je projektila potrebno da se potopi američki nosač aviona? Ovo pitanje svake godine postaje sve aktuelnije. Međutim, ispostavilo se da ove američke kolose nije nimalo lako potopiti, naprotiv – čak je gotovo nemoguće.

Prema Alekseju Lenkovu, ruskom vojnom ekspertu i analitičaru, deset raketa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Cirkon", pa čak i više, ne mogu potopiti američki nosač aviona.

To važi, kaže Lenkov, ako iz jednačine izbacimo ratne brodove koji podržavaju nosač aviona, a koji će na putu oboriti Cirkon pre nego što pogode glavni cilj.

Prema Lenkovu, ako bi deset ili više projektila Cirkon pogodilo nosač aviona odjednom, to bi oštetilo, ali ne i potopilo brod.

"Osim toga, 10 projektila neće potopiti nosač aviona. Najverovatnije će pretrpeti ozbiljnu štetu, ali će američki nosači aviona i dalje u potpunosti biti u mogućnosti da se sami vrate u svoje baze", kaže Lenkov.

S druge strane, torpeda TE-2 su dobra opcija jer samo ona mogu da pogode podvodni deo nosača aviona. Rakete nisu dobre za ovo. Međutim, da bi se zaista probio oklop broda, bilo bi potrebno oko 10 ili čak 20 novih TE-2 torpeda.

Činjenica je da nosač aviona klase "Nimic" ima odbranu od torpeda od 6 metara. To je trokomorni sistem koji gasi eksploziju. Dakle, morate stalno da pogađate istu tačku više puta.

Treba dodati da ni nuklearno oružje ne treba precenjivati. Nosač aviona je zaštićem od oružja za masovno uništenje. Njegovi čelični zidovi sprečavaju gama zračenje.

Sistem za gašenje požara će isprati zračenje sa palube. Punjenje od 300 kt, koje bi eksplodiralo na udaljenosti od jednog kilometra, neće moći da izazove ozbiljnu štetu na brodu.

Nosač aviona može biti potopljen, oni ipak nisu "magično oružje". Međutim, da bi se napravila ozbiljna šteta, mora da se pogodi sa desetak Cirkona, Oniks projektila ili torpeda. Zato kinesko istraživanje kaže da je potrebno 20 hipersoničnih projektila da bi se uništio nosač aviona.

Ako se gađa manjim brojem onda većina projektila neće stići zbog protivvazdušnih raketa brodova. Ostale bi prouzrokovale manju štetu na nosaču aviona koji bi brzo otplovio u bazu, i podvrgnut manjim popravkama bi se vratio u službu za nekoliko nedelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.