Sudar autobusa i kamiona kod Bordoa, 42 osobe mrtve

Izvor: RTS, 23.Okt.2015, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudar autobusa i kamiona kod Bordoa, 42 osobe mrtve

U sudaru autobusa i kamiona kod Bordoa u Francuskoj 42 osobe izgubile su život, a petoro ljudi je povređeno, javlja “Rojters”.
Nakon čeonog sudara, vozila su se zapalila, prenose agencije. Na licu mesta nalazi se oko 60 vatrogasaca. Jedan zvaničnik je rekao za AFP rekao da su žrtve uglavnom stariji putnici iz autobusa koji su pošli na jednodnevno putovanje.

Portparol francuskog ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << spoljnih poslova je naveo da su najverovatnije sve žrtve francuski državljani, preneo je Rojters
Među poginulima je i vozač kamiona. 
Pariski dnevnik Mond precizira, pozivajući se na navode lokalnih vlasti, da je pet osoba uspelo da iz zapaljenog autobusa izađe sa lakšim povredama, dok su tri osobe ostale nepovređene. 
Sudar se dogodio kod Liburna koji se nalazi na 57 kilometara udaljenosti od Bordoa oko sedam časova i 30 minuta. 
Za sada se ne zna šta je uzrok nesreće- brzina, gubitak kontrole nad vozilom ili nešto treće.  
Lokalne vlasti su precizirale da je do sudara došlo u jednoj opasnoj krivini u kojoj vozač autobusa nije mogao da vidi kamion koji je bio sasvim sa leve strane i napominju da su se na tom mestu i ranije dešavale saobraćajne nesreće. 
Francuski mediji javljaju da su se na mesto nesreće uputili francuski premijer Manuel Vals i ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev, kao i državni sekretar zadužen za saobraćaj Alen Vidali.
Predsednik Fransoa Oland je iz Grčke, gde boravi u zvaničnoj poseti, rekao da su sve službe mobilisane.  
Jelisejska palata je u međuvremenu saopštila da će okolnosti nesreće biti u potpunosti razjašnjene i da su sve službe angažovane kako bi se pružila potrebna pomoć i podržale porodice žrtava. 
Gradonačelnik Pisegena, grada u blizini Liburna gde se nesreća dogodila, Gzavije Sible, rekao je da treba organizovati prijem povređenih i tela poginulih. 
Francuski mediji prenose da je reč o najvećoj autobuskoj nesreći od 1982. godine kada su u mestu Bon poginule 53 osobe od kojih 44 dece starosti od šest do 15 godina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.