Izvor: B92, 07.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudan spreman da istraži 'Darfur'

Najrobi -- Sudan je spreman da istraži navodne ratne zločine počinjene u sukobima u oblasti Darfur, izjavio sudanski ministar pravde.

Visoki komesar UN za ljudska prava Luiz Arbur juče je zatražila od Kartuma da rasvetli slučajave silovanja i moguće ratne zločine koje su u Darfuru počinili sudanski vojnici i paravojne formacije lojalne vlastima.

"To je pretpostavka (da je bilo ratnih zločina), ali mi smo spremni da u vezi s tom pretpostavkom istražimo sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žalbe koje bi se odnosile na to pitanje", rekao je Al-Mardi na konferenciji za novinare u Najrobiju, u Keniji.

On je rekao da su sudanske vlasti formirale posebno odeljenje koje će se "boriti protiv nasilja nad ženama" i dodao da će to odeljenje imati dovoljan broj tužilaca, žena policajaca i osoblja.

Luiz Arbur je juče saopštila da je "vrlo zabirnuta" zbog porasta broja seksualnih napada u oblasti Džebel Mara, na istoku Darfura, posebno jer se takva vrsta nasilja sistematično koristi kao "ratno oružje" radi zastrašivanja lokalnog stanovništva.

Saradnici Arburove su u decembru 2006. godine zabeležili najmanje 15 slučajeva seksualnog nasilja i silovanja tokom napada na sela u Darfuru. Neke od žrtava su i devojčice mlađe od 13 godina koje su rekle da su napadači nosili vojne uniforme.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.