Sudan: Dvoje poginulih u protestima protiv vojne hunte

Izvor: B92, 24.Jan.2022, 21:23

Sudan: Dvoje poginulih u protestima protiv vojne hunte

Dve osobe su ubijene danas kada su snage bezbednosti Sudana otvorile vatru i bacile suzavac na desetine hiljada demonstranata.

Demonstranti su protestvovali protiv vojne hunte širom zemlje.

Protesti sa barikadama postavljenim u Kartumu i drugim sudanskim gradovima organizuju se od 25. oktobra kada je vojska preuzela vlast i okončala partnerstvo vojnih vlasti sa civilnim političkim strankama, a prošle nedelje je organizovan i generalni štrajk, prenosi Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Do sada je ubijeno oko 75 civila, a više od 2.000 je povređeno tokom gušenja protesta, saopštio je Centralni komitet sudanskih lekara koji je povezan sa protestima.

Policija nije do sada odgovorila na zahteve Rojtersa da prokomentariše najnovije izveštaje o žrtvama.

Suvereni savet, najviši organ vlasti u Sudanu kojim rukovodi vojska, primio je izveštaj o radu komisije zadužene da istraži pogibije demonstranata, navodi se u saopštenju vojnih vlasti.

Korisnici društvenih mreža podelili su slike protesta u Kartumu, Madaniju, El Fašeru, Šendiju, Bahri, Omdurmanu i Elobeidu.

Prošle nedelje su Sjedinjene Američke Države osudile primenu sile protiv demonstranata i najavile da će razmotriti dodatne mere kojima bi se počinioci nasilja izveli pred lice pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.