Izvor: B92, 15.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud zabranio obaranje aviona

Berlin -- Savezni ustavni sud odlučio da nemačka vojska ne sme da obori putnički avion čak i ako ga otmu teroristi.

Sud je protivustavnim i time ništavim proglasio ovlašćenje koje je novim zakonom o bezbedbnosti saobraćaja dato ministru odbrane da donese odluku o obaranju otetog aviona. U odluci suda se navodi da obaranje otetog putničkog aviona nije u skladu s pravom na život, koje je određeno Ustavom, jer se u avionu ne nalaze samo teroristi nego i žrtve.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ukazano je i da Ustav Nemačke zabranjuje angažman oružanih snaga opremljenih oružjem unutar zemlje. Bundesver u zemlji sme da se angažuje u vreme teških prirodnih katastrofa ili saobraćajnih i sličnih nesreća.

Zakon, donet u okviru borbe protiv međunarodnog terorizma, ovlašćuje ministra odbrane da izda naređenje za obaranje otetog aviona i tako spreči situacije poput one 11. septembra 2001, kada je u Njujorku srušen Svetski trgovinski centar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.