Sud proglasio krivim bivšeg predsednika Gvatemale Ota Peresa za korupciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2022, 11:48

Sud proglasio krivim bivšeg predsednika Gvatemale Ota Peresa za korupciju

Sud u Gvatemali proglasio je krivim bivšeg predsednika te države Ota Peresa i bivšu potpredsednicu te zemlje Roksanu Baldeti za korupciju otkrivenu 2015. godine, što ih je primoralo da napuste funkcije pre isteka mandata i budu pritvoreni, a sudija nije rekao na koliko godina zatvora su osuđeni.

Sud je juče proglasio krivim Peresa i Baldeti za nedozvoljeno udruživanje i carinske prevare, ali su oslobođeni optužbi za nezakonito bogaćenje.

Peres (72), koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bio predsednik Gvatemale od 2012. do 2015. godine, proveo je poslednjih sedam godina u zatvoru čekajuci presudu.

Peres je preuzeo dužnost obećavajući da će se obračunati sa kriminalom, a bio je primoran da podnese ostavku četiri meseca pre isteka mandata usred protesta zbog navodne korupcije. "Sve što je ostalo je žalba", rekao je Peres novinarima tokom pauze u suđenju, navodeći da se oseca prevarenim jer je presuda, kako je rekao, doneta bez dokaza, preneo je Rojters.

Peres i Baldeti su optuženi da su predvodili carinsku prevaru u kojoj je nezakonito prisvojeno oko 3,5 miliona dolara državnih fondova, na taj način što su uvoznici plaćali mito da bi izbegli placanje carine.

Slučaj, poznat kao "La linea", prvobitno je istraživala Međunarodna komisija protiv nekažnjivosti u Gvatemali (CICIG), uz podršku Ujedinjenih nacija.

Gvatemala je proterala šefa CICIG Kolumbijca Ivana Velaskeza 2018. nakon njegovih ponovljenih pokušaja da istraži postupke tadašnjeg predsednika Gvatemale Džimija Moralesa i posle pritvaranja desetina političara i privrednika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.