Izvor: B92, 08.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud opet zabranio marš neonacista

Prag -- Češki neonacisti neće smeti da prođu Pragom 10. novembra, čak ni alternativnim trasama, odlučio je danas Gradski sud u Pragu.

Mladim nacionalnim demokratama, novoj organizaciji iza koje se kriju neonacisti, grad je zabranio da na godišnjicu Kristalne noći uđu u stari praški jevrejski geto, jer nisu bili formalno registrovani kada su prijavljivali pohod.

Neonacisti su zatim pokušali da prijave osam alternativnih trasa u blizini geta koje su praški >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << činovnici sve zabranili, a danas je gradskim vlastima za pravo dao i sud kada je žalbu neonacista odbio.

Da u živom lancu spreče neonaciste da uđu u geto spremaju se na tri mitinga sami Jevreji, 16 nevladinih organizacija i udruženja građana, katolici, muslimani i poslanici parlamenta koji već nabavljaju šlemove da zaštite glave od neonacističkih kamenica.

Kako se godišnjica Kristalne noći u Pragu ne bi pretvorila u noć razbijenih glava na ulice će izaći i 1.400 policajaca.

Neonaciste čeka 1.400 policajaca

Gradonačelnik Praga Pavel Bem najavio da će 1.400 državnih policajaca i gradskih pozornika sprečiti najavljeni marš neonacista.

U međuvremenu je objavljeno da će im u pomoć doći neonacisti iz Slovačke i Nemačke, a možda i nekih drugih zemalja. Navodno, očekuje se najmanje 500 domaćih ultradesničara i oko 200 iz inostranstva.

Prema najavama uprave grada i šefova policije, snage reda će energično sprečiti pohod ekstremista, koji najavljuju da će akciju organizovati bez obzira na odluku suda.

Policajci će intervenisati u slučaju prekršaja zakona i sprečiće kontakt i sukobe nacista sa antifašistima, anarhistima i jevrejskim aktivistima, koji su se pripremili na odbranu groblja, sinagoge i drugih objekata u Jozefovu.

Neonacisti rado idu u vojnike

Među češkim neonacistima raste interes za vojsku i policiju da bi se obučili i pripremili za borbu, konstatuje se u godišnjem izveštaju češke Vojne obaveštajne službe.

U porastu je, prema izveštaju vojnih agenata, broj desnih ekstremista koji su zainteresovani, pre svega, da se u vojsci obuče i dobiju određene informacije, a stečena znanja iz vojske oni prenose u svoje grupe i šire dalje.

Za njih, prema psihologu Jeronimu Klimešu, vojska ima još jednu čar, privlači ih posebno vojna struktura i organizacija.

Činjenicu da je pojačan interes za vojsku desnih ekstremista postao trend, potvrđuju građanska udruženja koja prate kretanja među ekstremistima.

Analitičar iz udruženja Građanska toleranacija Ondržej Cakl rekao je da zna najmanje trojicu desnih ekstremista-pripadnika Vojske koji učestvuju na ultraškim demonstracijama i koncertima nacističkih grupa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.