Sud odobrio premeštanje Frankovog groba

Izvor: RTS, 24.Sep.2019, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud odobrio premeštanje Frankovog groba

Španski vrhovni sud presudio je u korist vladine odluke da se izvrši ekshumacija ostataka nekadašnjeg diktatora Fransiska Franka i da se oni premeste iz državnog mauzoleja u kojem je sahranjen nakon smrti 1975. godine.
Sud je odbacio žalbu porodice Fransiska Franka, koja se protivi odluci vlade da se izvrši ekshumacija, javlja Rojters.

Odluka španskog Vrhovnog suda bi trebalo da omogući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vladi socijaliste Pedra Sančeza da nastavi sa planom premeštanja Frankovih ostataka u porodičnu grobnicu na periferiji Madrida.
Socijalisti već duže vreme pokušavaju da kompleks "Dolinu palih", u kojem se nalazi i Frankov grob, pretvore u memorijal žrtvama građanskog rata, u kojem je ubijeno oko 500.000 ljudi.
U "Dolini palih" je sahranjeno blizu 34.000 poginulih u građanskom ratu, uključujući i mnoge koji su se borili za poraženu republikansku stranu i čija su tela preneta na to mesto tokom Frankove diktature bez dozvole porodica.
Posmrtni ostaci diktatora biće premešteni na groblje Mingorubio u okolini Madrida. 
Fransisko Franko, koji je vladao Španijom od pobede u građanskom ratu 1939. do smrti 1975. godine, i danas je predmet političkih rasprava u Španiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.