Sud naredio hapšenje Imelde Markos, bivše prve dame Filipina

Izvor: N1 televizija, 09.Nov.2018, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud naredio hapšenje Imelde Markos, bivše prve dame Filipina

Filipinski antikorupcijski sud naredio je hapšenje bivše prve dame Imelde Markos nakon što ju je proglasio krivom po sedam tačaka optužnice za korupciju iz vremena vladavine njenog supruga i bivšeg diktatora Ferdinanda Markosa.

Ekstravagantna Markos (89), slavna po kolekciji od 3.000 pari cipela, nakita i umetničkih dela, suočena je s nizom optužnica za korupciju nakon što je njena porodica svrgnuta s vlasti u pobuni 1986. koju je podržala vojska.

Sud je naredio >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da Markos, koja je poslanica u parlamentu, odsluži šest do 11 godina zatvora za svaku od sedam tačaka optužnice.

Optužena je da je prebacila ukupno oko 200 miliona američkih dolara u Švajcarsku tokom mandata na položaju guvernerke Manile.

Markos i njeni advokati nisu bili na izricanju kazne, a nakon ročišta bili su nedostupni za komentare. Markos ima pravo žalbe na nalog za hapšenje.

Markos je u tri mandata poslanica u parlamentu, planirala je da na izborima naslediti svoju ćerku Imi Markos (62) na mestu guvernerke Ilokos Norte, uporišta još uvek moćne porodice Markos.

Ferdinand Markos vladao je Filipinima dve decenije i u tom razdoblju stradale su hiljade njegovih protivnika.

Optužen je da je nagomilao lično bogatstvo veće od 10 milijardi dolara. Umro je 1989. godine.

Predsednik Rodrigo Duterte ima dobre odnose s porodicom Markos i često je hvalio diktatora, pa je dozvolio da se sahrani 2016. na groblju heroja.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.