Sud: Rusija pogazila prava porodica streljanih Poljaka

Izvor: Vesti-online.com, 16.Apr.2012, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud: Rusija pogazila prava porodica streljanih Poljaka

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je da je Rusija pogazila ljudska prava porodica poljskih vojnih zarobljenika tokom istrage o tome ko je naredio da budu streljani u Katinskoj šumi i nekoliko drugih mesta Sovjetskog Saveza u proleće 1940. godine.

Sud u Strazburu je saopštio presudu na osnovu tužbe 15 Poljaka rođaka nekih od ukupno skoro 22.000 poljskih vojnih zarobljenika koje je na početku Drugog svetskog rata po naređenju vrhuške Kremlja streljala sovjetska >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << tajna policija NKVD.

O tome da li je Rusija vodila u skladu sa zakonom i propisima samu istragu o tom najvećem ratnom zločinu nad Poljacima, koji se dugo lažno pripisivao nacistima a istraga povedena tek u eri ruskog predsednika Borisa Jeljcina 1990-tih godina, sud nije danas odlučio, s obrazloženjem da mu ruske vlasti nisu dostavile tražena dokumenta.

Zvanična Moskva odbila je da pošalje u Strazbur kopiju rešenje o završetku istrage a da niko od naredbodavaca ni izvršilaca masakra nije bio optužen. Rusija se pozvala na državnu tajnu i objasnila da bi obelodanjivanje tog dokumenta moglo da ugrozi bezbednost zemlje.

Evropski sud za ljudska prava presudio je da ruske vlasti jesu pogazile tokom te istrage ljudska prava porodica pobijenih Poljaka, jer su prema njima postupali nehumano pošto nisu dobili pravo uvida u dokumente istrage a nije im rečeno ni gde su njihovi očevi ili dedovi shranjeni u masovnim grobnicama.

Porodice katinskih žrtava zahtevale su prvo pred sudovima u Rusiji da rehabilituju poljske vojne zarobljenika, priznaju da je to bio ratni zločin i da se ukaže i eventualno kazne krivci ukoliko su među živima. Pošto im to nije pošlo za rukom tokom godina procesa pred ruskim sudovima, tužili su Rusiju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Njihova tužba ne krivi samu Rusiju za zločin koji je naredio sovjetski totalitarni režim, ali optužuje Rusiju da njeno vojno tužilaštvo nije vodilo istragu u skladu sa zakonom, da je zločin pogrešno kvalifikovan i nije navedeno da je ratni koji ne zastareva a takođe da su pogažena njihova ljudska prava jer od Rusije nisu dobili ni podatak gde su njihovi bližnji sahranjeni.

Porodice katinskih žrtava današnja presuda nije zadovoljila i rešili su da ulože žalbu na nju, potvrdio je njihov advokat Irenejuš Kaminjski.

"Treba imati na umu da Sud za ljudska prava ne može da se vrati u 1940. godinu i da se neposredno bavi katinskim zločinom. Može samo da analizira šta je Rusija radila kasnije kada je ratifikovala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima 5. maja 1998. godine", kazao je poljskoj televiziji TVN Kaminjski.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.