Izvor: B92, 19.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Su Ći u državnoj rezidenciji

Jangon -- Mjanmarska opoziciona liderka Aung San Su Ći odvedena je iz vile u Jangonu u državnu rezidenciju, tvrde zapadni diplomatski izvori.

Još nije jasna svrha tog puta, ali se pretpostavlja da je u pitanju sastanak s Aung Ćijem, članom vladajuće vojne hunte, koji je imenovan za posrednika posle prodemokratskih protesta u septembru. Ona je u vili u Jangonu u kućnom pritvoru provela poslednje četiri godine.

"Trebalo da se oni sastaju svake nedelje", kazao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rojtersu jedan zapadni diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

U tom slučaju, to bi bio njihov treći sastanak od kako je Aung Ći postavljen za posrednika, do čega je došlo nakon što se svet zgrozio na obračun hunte sa demonstrantima, u kome je ubijeno 15 ljudi. Zapadne diplomate, međutim, tvrde da je broj ubijenih mnogo veći.

Su Ći, koja je u kućnom pritvoru provela 12 od poslednjih 18 godina, rekla je da je optimista posle dva prethodna sastanka s Aung Ćijem i da je spremna da sarađuje s vojskom kako bi se poveli pravi pregovori.

Vođa hunte Tan Šve, za koga se veruje da gaji ličnu mržnju prema Su Ći, ponudio joj je direktne razgovore, ukoliko ona pristane na određene preduslove, uključujući i uskraćivanje podrške sankcijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.