Stvarno masovna tuča: Učestvovalo 1.100, povređeno 100 ljudi

Izvor: Vesti-online.com, 17.Dec.2011, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stvarno masovna tuča: Učestvovalo 1.100, povređeno 100 ljudi

Kada u Kini izbije masovna tuča bilans je 100 povređenih. Naime, u železničkoj školi potuklo se 1.000 Kineza i oko 100 Tibetanaca zbog besplatnog obrazovanja i stipendija, na koje učenici sa Tibeta imaju pravo.

Posle tuče 1.000 Kineza i stotinu Tibetanaca u srednjoj školi u centralnoj Kini, u kojoj je povređeno stotinak učenika, uvedeno je vanredno stanje, objavila je jedna grupa za ljudska prava iz Hongkonga.

Do sukoba učenika došlo je zbog povlastica koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << uživaju manjinske grupe tokom studiranja, saopštio je Informativni centar za ljudska prava i demokratiju. Taj centar navodi da je oko 100 učenika povređeno, od kojih troje teže. Centar je saopštio da su etničke netrpeljivosti i tenzije izbile zbog besplatnog obrazovanja Tibetanaca koji dobijaju i stipendije i imaju povlašćen tretman na ispitima.

Više od 1.000 policajaca je prisutno u školskom kompleksu sa internatima i zahvaljujući njima juče je sprečen potencijalni okršaj u školskoj kantini, naveo je Centar iz Hongkonga. Okršaj je navodno počeo kada je grupa od 20 učenika Tibetanaca napala jednog kineskog Hana, što je prouzrokovalo da 3.000 Kineza napadne spavaonice sa tibetanskim učenicima.

Oni su bacali kamenje i druge predmete jedni na druge dok policija nije rasterala gomilu suzavcem. Centar je naveo da su đaci onda napali policiju i oštetili tri policijska vozila. Neki đaci su povređeni u okršaju sa policijom. Tibetanski đaci su odvedeni iz spavaonica koje su posle toga kineski učenici potpuno uništili.

Na fotografijama koje je postavio na svom sajtu tibetanski autor Voeser, vide se polomljene đačke klupe u jednoj učionici za koju se pretpostavlja da su je koristili Tibetanci. U poruci, za koju se smatra da su na sajt stavili kineski učenici, kaže se da su uništene sobe i učionice tibetanskih đaka i da je nekolicina njih dobila batine i da su smešteni u bolnicu.

Đaci kažu da su takođe oštećena školska i policijska vozila i da je uveden policijski čas u školi iz koje niko ne može da izađe. Novinari nisu mogli da dobiju komentar od predstavnika škole, a predstavnik provincijske vlade je rekao Kjodu da nije čuo za incident.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.