Studentima predbolonjcima vreme curi, produžetka rokova neće biti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2019, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studentima "predbolonjcima" vreme curi, produžetka rokova neće biti

Studentima koji su studije upisali pre početka primene Bolonjske deklaracije rok za završetak studija ističe 30. septembra. Peticiju kojom traže ukidanje roka, kao i mogućnost da studije završe po upisanim programima, studenti su podneli predsedniku, premijerki, Narodnoj skupštini, predsednici parlamenta i Ministarstvu prosvete, u kojem su za Radio Televiziju Vojvodine potvrdili da produžetka roka neće biti.

"Predbolonjcima" vreme curi da po započetom programu dođu do >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << diplome. Verica Ivanović Kuzmanović jedna je od, kako se procenjuje, 10.000 ovih studenata, među kojima su i postdiplomci. Zvaničnih podataka o njihovom broju nema, ali je peticija okupila njih 3.000 koje prati epitet da su "večiti" ili "lenji".

"Ne može biti lenj neko ko radi i brine o svojoj porodici ili se bori sa teškom bolešću i pored toga se odluči da studira i svo svoje slobodno vreme posveti tome da se unapređuje i da unapređuje društvo", smatra Verica Ivanović Kuzmanović.

Verica i njene kolege ističu da im Ustav Srbije garantuje pravo da studije završe po zakonu prema kojem su ih započeli, te da se postojeći Zakon o visokom obrazovanju, kako kažu, ne može primenjivati retroaktivno. Kao privremeno rešenje predlažu produženje roka za najmanje još dve godine, a ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, najavljuju obraćanje Ustavnom sudu.

"Zaista oni svoje studije jesu upisali po zakonu od pre 2005. godine koji nije prepoznavao rok za završetak studija. Međutim, zakon je 2006. godine donet u skladu sa Bolonjskom deklaracijom i on ograničava završetak studija. Ipak, tim studentima neće biti uskraćeno pravo da završe svoje studije, već će oni moći da ih završe, ali prelaskom na nove studijske programe", kaže Danilo Potparić, student prorektor Beogradskog univerziteta .

Prelazak starih studenata na nove studijske programe univerzitetima bi moglo da olakša organizaciju nastave i realizaciju studijskih programa.

Prof. dr Petar Bulat, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu, ističe: "U jednom trenutku imate veliki broj različitih programa koji se odvijaju po tim takozvanim starim programima, umesto da imate samo aktuelne akreditovane programe, tako da u nekom trenutku imate problem da sagledate šta to od ispita stari student treba da položi. To nam pravi velike organizacione probleme".

U Ministarstvu prosvete rekli su nam da ne postoje tehnički uslovi da se takozvanim starim studentima ponovo produži rok. Kako nam je potvrđeno, od početka nove akademske godine ti studenti mogu da pređu na bolonjski sistem studiranja i nije im uskraćeno pravo na školovanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.