Studenti uz žute prsluke, Makron uz policiju

Izvor: RTS, 03.Dec.2018, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti uz "žute prsluke", Makron uz policiju

Studenti i radnici Hitne pomoći pridružili su se u Parizu antivladinim protestima i podržali "žute prsluke". Predsednik Makron sastao se sa policijom i dao im podršku. Od kad su počeli protesti 17. novembra, poginule su tri osobe a stotine je povređeno.
Studenti nezadovoljni reformama obrazovnog sistema pridružili su se masovnim protestima u Parizu i blokirali više od stotinu srednjih škola širom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Francuske, navodi AP.

Na desetine kola Hitne pomoći blokiralo je most koji vodi ka nacionalnoj skupštini, a pripadnici policije stajali su da bi ih sprečili da se približe zgradi parlamenta. 
To je bio najnoviji u nizu protesta protiv vlade francuskog predsednika Emanuela Makrona.
Tokom dana Makron se sastao s policajcima, "dugo razgovarao s njima" u jednoj stanici na istoku Pariza i dao im svoju podršku.
Kako je rekao, došao je da im pruži podršku povodom dana "nasilja bez presedana", prenosi AP.
U međuvremenu se francuski premijer Eduar Filip sastao sa političkim rivalima u pokušaju da smanji bes građana nakon nasilnih nemira koji su pogodili Pariz, preneo je AP.

Filip će sutra primiti predstavnike pokreta "žuti prsluci", a posle tih sastanaka i rasprave u parlamentu, objaviće koje će mere preduzeti kako se ne bi ponovili nasilni protesti koji se ne pamte u Parizu u poslednjih pola veka.  
Makron, koji se vratio sa samita G-20 u Argentini, održao je juče hitnu sednicu o bezbedonsti i vlada nije isključila mogućnost uvođenja vanrednog stanja.
Zbog situacije u Francuskoj, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker odložio je svoju posetu Parizu.    
U subotu je više od 130 osoba povređeno, a 412 je uhapšeno tokom protesta u francuskoj prestonici.
U međuvremenu, sindikat CGT pozvao je na održavanje protesta širom Francuske 14. decembra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.