Stručnjaci upozoravaju da se ne žuri sa obnovom Notr Dama

Izvor: RTS, 29.Apr.2019, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci upozoravaju da se ne žuri sa obnovom Notr Dama

Više od 1.100 francuskih i stranih arhitekata i stručnjaka za kulturno nasleđe pozvali su Emanula Makrona da se omogući dovoljno vremena za uvid u oštećenje katedrale Notr Dam kako bi se osiguralo da će rekonstrukcija biti valjano obavljena.
U kolumni koju je objavio list Figaro, stručnjaci su apelovali na francuskog predsednika Emanuela Makrona da pre bilo kakve odluke o budućnosti Notr Dama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pruži dovoljno vremena istoričarima i stručnjacima da daju "dijagnozu", prenosi AP.

Stručnjaci su pozvali na dobro promišljeni i etički pristup, upozorivši na štetnost političke agende zasnovne na brzini.
Francuska vlada predstavila je prošle nedelje zakon čiji je cilj da se ubrza rekonstrukcija Notr Dama koji bi omogućio radnicima da preskoče opšte prihvaćene procedure u renoviranju.
Vatra koja je izbila na krovu Notr Dama 15. aprila brzo se proširila na čitav krov progutavši i vrh čuvene katedrale iz 12. veka. Oko 400 vatrogasaca 14 sati se borilo sa vatrenom stihijom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Stručnjaci traže dovoljno vremena za obnovu Notr Dama

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Apr.2019

PARIZ - Više od 1.100 francuskih i međunarodnih arhitekata, kao i stručnjaka za kulturno blago, pozvali su francuskog predsjednika Emanuela Makrona da osigura da obnova u požaru oštećene katedrale Notr Dam traje koliko to bude neophodno.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.