Streljački vod, električna stolica i injekcije - potencijalne smrtne kazne u Južnoj Karolini

Izvor: VOA, 07.Feb.2024, 02:19

Streljački vod, električna stolica i injekcije - potencijalne smrtne kazne u Južnoj Karolini

kolumbija, južna karolina — Advokati četvorice osuđenika na smrtnu kaznu pred Vrhovnim sudom Južne Karoline izneće argumente da su električna stolica i streljački vod isuviše okrutni načini pogubljenja zatvorenika. Takođe je plan da se žale i na nameru države da ponovo izvršava smrtnu kaznu injekcijama, jer i dalje nije poznato koja bi se supstanca koristila i kakav je protokol. Na pogubljenje u Južnoj Karolini čekaju 33 zatvorenika. Smrtna kazna u toj državi nije izvršena skoro 13 godina, pošto je smrtonosnim injekcijama istekao rok trajanja, a kompanije koje ih proizvode odbijaju da ih prodaju zatvorima - osim ako zatvori ne pristanu da njihova imena ostanu sakrivena od javnosti. Država Južna Karolina međutim tvrdi da su sva tri načina pogubljenja u skladu sa protokolima. "Sudovi nikada nisu rekli da smrtna kazna mora da bude brza i bezbolna", napisao je Grejson Lamber, advokat koji zastupa kancelariju guvernera Henrija Mekmastera. Ako Vrhovni sud odobri da se ovakva izvršenja smrtne kazne nastave, raspored pogubljenja mogao bi da bude prilično zgusnut. Država je od Vrhovnog suda tražila da odbaci odluku nižeg suda iz 2022. prema kojoj su električna stolica i streljački vod označeni kao "okrutne i neobične kazne". Sudija apelacionog suda Džoselin Njumen je tada stala na stranu stručnjaka koji su svedočili da su zatvorenici osećali užasan bol dok su im se tela "kuvala" na 2.000 volti u električnoj stolici, ili kada su im streljački vodovi pucali u srce. Trenutno je u Južnoj Karolini propisano da osuđenik na smrt ide na električnu stolicu, osim ako se zakonom ne propiše neka druga metoda. Državni parlament je 2021. odobrio i streljački vod. Pogubljenje azotnom hipoksijom, kakvo je izvršeno u Alabami, nije predloženo. Kada je reč o pogubljenju injekcijom, advokati osuđenika tvrde da je zakon Južne Karoline netransparentan i da zatvorima ne sme biti dozvoljeno da kriju imena kompanija koja im prodaju smrtonosnu supstancu za injekcije. Nadležni za upravljanje zatvorima su u septembru objavili da za pogubljenje koriste sedativ pentobarbital i da je njihov metod pogubljenja sličan onome koji koristi federalna vlada i još šest država. Advokati osuđenika tvrde da ta supstanca ima rok trajanja, kao i da je važno da znaju koja je njena tačna doza - jer ako je premala, osuđenici pate i nekada na kraju i ne umru. A ako je prevelika, onda izaziva veliki bol pri ubrizgavanju. Advokati koji zastupaju državu tvrde da osuđenici samo žele da stave u fokus kompanije koje proizvode supstancu za smrtonosne injekcije, kako bi ih pritisak javnosti naterao da sa tim prestanu. U Južnoj Karolini su se ranije, u proseku, izvršavale tri smrtne kazne godišnje, a u poslednjih 13 godina pogubljeno je troje osuđenika. Zbog povećanih troškova i manjka supstance za smrtonosne injekcije, mnogi zatvorenici su pristali na sporazume o priznanju krivice i doživotne zatvorske kazne bez mogućnosti puštanja na slobodu.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

"Za smrt bebe, RAZAPELA BIH GA onako kako su to Turci radili!" Istraživali smo šta o UVOĐENJU SMRTNE KAZNE misle naši sugrađani i kako se ona sprovodi u svetu

Izvor: Blic, 07.Feb.2024

Smrtna kazna sprovedena nad ubicom u Alabami, u Japanu muškarac osuđen na smrt zbog podmetanja požara u kome je stradalo više ljudi, pogubljen bračni par u Kini zbog ubistva dece. Iako su skoro sve evropske zemlje ukinule smrtnu kaznu, čini se da u svetu u poslednje vreme raste broj pogubljenja.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.