Izvor: B92, 10.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strazbur, Rusija i smrt Čečena

Strazbur -- Evropski sud za ljudska prava presudio je da je ruska država odgovorna zbog nasilne smrti jednog Čečena.

Sud je Rusiji naredio da se porodici žrtve plati 55.000 evra odštete. Sud sa sedištem u Strazburu presudio je da je ruska odgovornost za smrt Šamila Saida-Kasanoviča Ahmedova utvrđena "izvan svake sumnje". Njegovo telo je pronađeno na mestu ruske operacije - desna ruka bila mu je polomljena, gornja polovina lobanje je nedostajala, u predelu grudi na njegovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odeći bile su rupe od metaka.

Ahmadov, koji je živeo 10 kilometara od Groznog, bio je jedan od 170 uhapšenih u martu 2001. tokom operacije ruske vojske. Njegovo telo pronađeno je na mestu operacije u aprilu 2002. Sud je doneo odluku da je Rusija kriva za kršenje prava na život, nezakonito pritvaranje, neefikasnu istragu o smrti i za nepredavanje dokumenata relevantnih za slučaj.

Moskva je pre 10 godina poslala trupe u Čečeniju da smiri pobunu separatista. Sukobi su ponovo izbili 2000. kada je Vladimir Putin stupio na dužnost i naredio novu ofanzivu. Rusija sada smanjuje vojno prisustvo u Čečeniji, pošto su sukobi znatno manji.

Grupe za ljudska prava optužuju ruske vojnike za čišćenje terena u čečenskim selima, izvedeno u okviru potrage za pobunjenicima. Desetine privedenih u takvim akcijama nikada se nisu vratile kućama.

Sud u Strazburu već je doneo više presuda protiv Rusije zbog Čečenije i drugih slučajeva kršenja ljudskih prava. Putin je te presude ocenio "politizovanim".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.