Izvor: Vesti-online.com, 12.Dec.2018, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strazbur: Potera za napadačem u toku, petoro privedeno (FOTO, VIDEO)

"Francuska policija i dalje goni muškarca koji je u utorak uveče izveo napad na Božićni vašar u centru Strazbura, a pet osoba je privedeno u okviru istrage o ovom napadu", izjavio je danas državni sekretar francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova Loran Nunjez.

On je radiju Frans-enter rekao da je napadač možda pobegao u susednu Nemačku.

Rekao je da su u sinoćnoj pucnjavi ubijene tri osobe, dok je 13 ljudi ranjeno, od kojih osam teško.

Nunjez >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je negirao medijske navode da je u toku policijska intervencija u čuvenoj strazburškoj katedrali, ali je rekao da potera stalno menja pravac.

Prema njegovim rečima, napadač je identifikovan kao osumnjičeni ekstremista, koji je izdržavao zatvorske kazne, ali je napomenuo da motiv napada za sada nije utvrđen.

Predsednik Francuske Emanuel Makron predsedavao je tokom protekle noći sastanku krizne grupe nakon napada, a na Tviteru je pozvao na solidarnost cele zemlje prema Strazburu, žrtvama napada i njihovim porodicama.

Sektor pariskog tužilaštva za borbu protiv terorizma pokrenuo je istragu za "ubijanje i pokušaj ubijanja u vezi sa terorističkim poduhvatom" i "zločinačko terorističko udruživanje", javljaju jutros francuski mediji.

Francuska vlada je podigla nivo bezbednosti na "vanredan u slučaju napada", a oko 350 policajaca i žandarma i dva helikoptera i dalje tragaju za osumnjičenim, koji je godinama radikalizovan i dvaput je kršio zakon, rekao je rano jutros ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane, dok lokalni mediji navode da je ime osumnjičenog Šerif K.

Navode da je napadač poreklom iz Strazbura i da ima 29 godina, kao i da je poznat po prekršajima u Francuskoj i Nemačkoj zbog kojih je izdržavao zatvorske kazne, a 2011. je osuđen na dve godine zatvora uključujući šest meseci strogog zatvora.

Juče ujutro su, prema navodima medija, žandarmi došli da ga uhapse u okviru istrage zbog pljačke koja je izvedena letos, ali on nije bio kod kuće.

Policija je pretražila njegov stan i pritom pronašla eksplozivni materijal, rekao je Stefan Moris iz policijskog sindikata FGP.

A shooting in progress in Strasbourg https://t.co/3oASClbGq1 pic.twitter.com/1LjzPDh4Rq— Vlad Fabian (@vlafbi) 11. децембар 2018.

Osumnjičeni je sinoć, u 19.50 sati, ispalio više metaka na prolaznike koji su posetili Božićni vašar, a navodno je i sam ranjen u razmeni vatre sa vojnicima.

Portparol francuske vojske izjavio je da napadač izgleda nije pucao na vojnike koji su patrolirali na vašaru i oko njega, već da je pucao na civile.

#Strasbourg shooting: Eyewitness tells us he tried to resuscitate Thai tourist shot by gunman. pic.twitter.com/sXZuDDD5et— BBC Newshour (@BBCNewshour) 11. децембар 2018.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potera za napadačem iz Strazbura u toku, sumnja se da je pobegao u Nemačku

Izvor: Večernje novosti, 12.Dec.2018

Državni sekretar francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova Loran Nunjez negirao medijske navode da je u toku policijska intervencija u čuvenoj strazburškoj katedrali, ali je rekao da potera stalno menja pravac Francuska policija i dalje goni muškarca koji je u utorak uveče...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.