Strategija-2020: uzdati se u profesionalce

Izvor: Vostok.rs, 19.Mar.2012, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strategija-2020: uzdati se u profesionalce

19.03.2012. -

Rusiji su potrebni novi modeli ekonomskog rasta i nova socijalna politika. Sve mora da bude usmereno na podršku ljudskog kapitala i zadovoljavanje potreba kreativne klase - to je zaklučak analize Strategije-2020, koju su pripremili ruski eksperti. Prema mišlenju stručnjaka, usmerenost na novu politiku mora da obezbedi takozvani budžetski manevar, odnosno, smanjivanje neefikasnih troškova i povećanje finansiranja socijalne sfere.

Razmatranje nove redakcije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Strategije-2020 počelo je ove nedelje u odgovarajućim ministarstvima. Za sada je poznato samo reagovanje šefa Ministarstva ekonomskog razvoja. Elvira Nabiulina je podržala osnovne predloge eksperata, istakavši, da neki detalji traže doradu. Taj dokument mora da postane glavni orijentir za delatnost nove vlade, koja će biti formirana posle inauguracije predsednika.

Strategija-2020 pretrpela je bitne promene, jer se njena prvobitna varijanta stvarala još pre početka globalne finansijske krize, - podsetio je u intervjuu Glasu Rusije politikolog Boris Mežuev.

Prva verzija Strategije-2020 nastala je pre krize 2008. godine. Zato je ona sadržala optimizam, veru u mogućnost na račun visokih cena nafte i državne aktivnosti obezbediti rast drugih grana privrede. Danas se Rusiji predlaže da krene konzervativnim putem, obezbedivši pouzdani budžetski priliv, normalni nivo inflacije, koji će omogućiti pošteno vođenje ekonomije. Inače, mnogo je tradicionalniji liberalni put.

Glavni korak države u ekonomskoj sferi, prema mišljenju analitičara, mora da postane radikalno smanjivanje njenog učešća u ekonomiji. Radi toga je neophodna potpuna privatizacija najvećih kompanija ili bar smanjenje udela države na nivo blokirajućeg paketa deonica. Što se tiče državnih korporacija, jedan njihov deo će obustaviti svoju delatnost, ostale čeka privatizacija. To je apsolutno logičan korak, - istakao je rektor Ruske ekonomske škole Sergej Gurijev.

Država se pokazala kao neefikasni vlasnik. Čuda ne postoje: država ne može da se bavi biznisom, takva je situacija u svim zemljama. Ona ima svoju funkciju: mora da obezbedi pravila igre i regulisanje.

Stručnjaci isitiču još jednu važnu posledicu takvog rešenja. Prelaz kompanija u privatne ruke mora da stimuliše modernizaciju proizvodnje, - smatra ekspert Instituta energetike i finansija Marsel Salihov.

Pre svega će pružati pritisak minoritarni deoničari. S obzirom na to da su oni savlasnici, oni su stimulisani da bi uticali na situaciju u kompaniji da ona radi efikasnije, dobija veće profite.

Inače ruska ekonomija, da bi zadržala današnji položaj u svetu, a da ne govorimo o razvoju, mora da se povećava za najmanje 5 odsto godišnje. Posle krize se svet promenio, te ekonomija Rusije čak i uz skupu naftu ne može da se brzo razvija. Potreban rast mogu da obezbede samo inovacije, koje stvara kreativna klasa – visokoobrazovani građani, čiji prihodi i socijalni položaj omogućuju im izbor modela radnog ponašanja i potrošnje. Zato je potrebno preorijentisati i prilaz socijalnoj politici: uzimati u obzir interese ne samo siromašnih grupa stanovnika, već i profesionalaca. Radi toga je potrebno učiniti konkurentnom zaradu u budžetskom segmentu: uvesti takozvani efikasni ugovor u čitavoj socijalnoj sferi, uključujući lekare, predavače i delatnike kulture.

Glavni zaključak eksperata je takav: postići te ciljeve je moguće putem dovođenja do logičkog kraja političkih reformi. Promene, koje su inicirale vlasti, pretpostavljaju ne samo rast broja različitih stranaka. To je i povratak punovrednim izbornim mehanizmima na svim nivoima, počev od municipalnog i regionalnog (između ostalog, to obuhvata i guvernere, koje će ponovo birati, a ne imenovati), mada pri takvom scenarijumu postoje određeni rizici, - ističe predsednik Instituta nacionalne strategije Mihail Remizov.

Povećavaju se rizici određenog autoritarizma, kada regionalni lider gradi za sebe regionalne elite. Pri tome umereni populizam će mu omogućiti da bude ponovo izabran. Zato, bezuslovno, potrebno je naći adekvatni bilans između punomoćja federalnog centra, principa jedinstva zemlje i izvršne vlasti, s jedne strane, i optimalne autonomije u odlučivanju, koja obuhvata mesne interese, s druge strane.

Autori referata, sudeći po svemu, uzimaju u obzir te rizike, te su naklonjeni umerenoj varijanti. Prema njihovom mišlenju, reforme treba sprovoditi u dve etape: postepeno pojačavati demokratizaciju mesnog samoupravljanja i – takođe postepeno – povećavati njihovu finansijsku autonomiju.

Rusiji je neophodan ne samo rast, već kvalitetni rast ekonomije. Zemlja ne može da živi isključivo na račun izvoza sirovinskih resursa: to je osuđuje na stalno povećanje tehnološkog zaostajanja. Strategija-2020 mora da savlada taj jaz.

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž: «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.