Stranka bez vizije i strategije

Izvor: Deutsche Welle, 23.Jan.2018, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranka bez vizije i strategije

Nemačke Socijaldemokrate (SPD) su prilično tesnom većinom dale zeleno svetlo rukovodstvu stranke za pregovore o novoj velikoj koaliciji. Njima, međutim, nedostaju vizija i strategija, ocenjuje za DW politikolog Uve Jun.

DW: Kako biste opisali trenutnu situaciju u redovima SPD?

Uve Jun: Stranka je pokolebana zato što trenutno nema jasnu viziju kako bi budućnost socijaldemokratije trebalo da izgleda. Potrebna joj je nova strategija, a ona još >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << uvek ne zna kako da je izradi i kakvi rezultati bi na kraju trebalo da budu.

Da li je SPD-u potreban i novi predsednik?

Na stranačkom kongresu u Bonu potvrđen je izbor starog predsednika. On je sada odgovoran za to da se u koalicionim pregovorima sa Demohrišćanima (CDU/CSU) založi za socijaldemokratska pitanja – snažnije nego što je, prema mišljenju mnogih članova stranke, to učinjeno tokom preliminarnih pregovora o formiranju vlade. To znači da je on (Martin Šulc) i dalje pod pritiskom.

Da li je još uvek moguće značajno uticati na koalicione pregovore?

Moguće je. I kancelarka je govorila o tome da preliminarni dogovor predstavlja samo okvir. U tom okviru još uvek može da se progura poneki socijaldemokratski zahtev.

Jun: Ozbiljno shvatiti strahove od migracije potencijalnih glasača SPD

Ko trenutno još može da oduševi članove SPD? Šefica poslaničke grupe Andrea Nales ili šef mladih socijalista Kevin Kinert?

Svojim emotivnim govorom Andrea Nales jasno je pokazala kakav je njen stav i kako razmišlja deo stranke. U nemačkoj socijaldemokratiji tradicionalno postoje dva jaka krila – takozvano desno krilo, koje uvek pragmatično traži rešenje problema u interesu biračkog tela i koje je spremno na dogovor i kompromisna rešenja. Levo krilo sa druge strane u prvi plan stavlja ideološke koncepte. Svojim zahtevima i željama ono želi da stoprocentno zastupa socijaldemokratiju. Tom krilu se više obraća gospodin Kinert, dok je pragmatično krilo u nedelju predstavljala gospođa Nales.

Da li je istina da su mlade socijaldemokrate (Jusos) trenutno moćniji nego ranije?

Jusos se sada odvažio da, zajedno sa levim krilom, deluju protiv stranačkog rukovodstva. Levo stranačko krilo je možda delimično rezignirano i nije bilo dovoljno vidljivo, ali sada su ga mladi iz Jusosa probudili. Oni trenutno rizikuju više nego ranije.

Smatrate li da će slabljenje SPD-a zbog lošeg izbornog rezultata da se nastavi i u novoj velikoj koaliciji?

Ne, po meni je to potpuno otvoreno. Mislim da broj glasova koji je osvojio SPD manje ima veze s velikom koalicijom, a više sa samim SPD-om. Poslednjih godina SPD-u nije pošlo za rukom da razvije strategiju protiv politike Angele Merkel koja je svoju CDU snažno usmerila ka centru. SPD je uvek samo posmatrao i nije imao ideju kako bi na to trebalo da reaguje. To je nedostatak SPD-a. Stranka nema jasnu viziju, nema jasnu strategiju, premalo ističe šta je važno za socijalnu demokratiju. To mora da učini. Ona to može i u koaliciji sa Demohrišćanima. Ne može da se tvrdi da velika koalicija jača politički obod. Pogledajte Francusku, tamo je politički obod veoma jak, a nikada nije bilo velike koalicije. Uvek se kao primer navodi Austrija, gde gospodin Kurc, međutim, upravo dokazuje suprotno.

- pročitajte još: Stvar je spasena – bar na kratko

U kojoj meri Sebastijan Kurc dokazuje suprotno?

On je za kratko vreme pokazao da je biračko telo podržalo sadržaje koje izneo i čak je u okviru velike koalicije – kao mlađi partner – uspeo da dođe do kancelarskog mesta i prestigne Socijaldemokratsku stranku Austrije (SPÖ). Dakle više se radi o sadržajima koje jedna stranka ili vladajuća koalicija sledi. Moramo ponovo da se zapitamo: da je gospođa Merkel 2013. godine uspešno završila koalicione pregovore sa Zelenima, da li bi oni sledili istu izbegličku politiku kao i velika koalicija i da li bi Alternativa za Nemačku (AfD) toliko ojačala?

Kojim putem bi SPD trebalo da ide ako hoće da bude uspešniji – ulevo ili više udesno?

To bi bilo isuviše jednostavno. Kada se radi o društveno-ekonomskim problemima ne bi trebalo da insistira samo na socijalnoj pravdi. To jeste veoma važno, ali ona bi socijalnu pravdu morala da upotpuni konkretnim sadržajima. Tokom predizborne kampanje 2017. godine na tome nije dovoljno insistirano. Istovremeno, mora se pokazati i kompetentnost za privredu. I moraju se ozbiljno shvatiti strahovi od migracije mnogih potencijalnih glasača SPD-a. To bi bili zadaci za Socijaldemokrate.

Profesor Uve Jun je politikolog sa univerziteta u Triru.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.