Strani faktori dezinformacijama podstiču domaći terorizam u Americi

Izvor: VOA, 17.Jun.2021, 12:20

Strani faktori dezinformacijama podstiču domaći terorizam u Americi

SAD u borbi protiv domaćeg terorizma moraju da prevaziđu veliku prepreku i da spreče strane faktore u širenju dezinformacija koje podstiču ekstremiste na nasilje, pokazali su novi nalazi nadležnih organa. Upozorenje stiže od visokog zvaničnika Sekretarijata za unutrašnju bezbednost, samo dan pošto je predsednik Džo Bajden objavio dugo očekivanu Strategiju za borbu protiv domaćeg terorizma. Iako obaveštajne agencije nisu pronašle direktnu vezu između domaćih terorista i stranih aktera, pojedini zvaničnici upozoravaju da je to zato što ta povezanost nije bazirana na klasičnom modelu komande i kontrole. "Centralni element ove pretnje su narativi koji podstiču nasilje, i šire se gde god mogu", kazao je Džon Koen, koordinator za borbu protiv terorizma u Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost. "Pretnje su različite, bilo da je reč o stranim zemljama, poput Rusije, Irana i Kine, do terorističkih grupa ili lidera koji koriste bes i podele u našem društvu".  Brige za strani uticaj na domaće teroriste u SAD nisu nove. U martu ove godine objavljen je izveštaj Kancelarije direktora za nacionalne obaveštajne službe, u kojem se navodi da postoji potencijalna povezanost između rasista u SAD i drugim zemljama, kao i da je mali broj ekstremista putovao u inostranstvo u pokušaju da ojača veze. Ali, Koen kaže da su ove pretnje male u odnosu na one koje se razvijaju u virtuelnom svetu "To nije pretnja koju možemo da istražimo, niti da je kontrolišemo jednostavnim nadzorom pojedinaca koji planiraju potencijalni napad. Moramo da saznamo više o tome kako ekstremisti ili organizacije koriste različite onlajn platforme da šire dezinformacije, koje posle utiču na usamljene, socijalno izolovane, besne pojedince" Posebnu zabrinutost predstavlja Rusija. O tome je na potvrđivanju svoje nominacije za direktorku Nacionalnih obaveštajnih službi u januaru govorila i Avril Hejns, koja je tada istakla da Kremlj koristi različite metode da promoviše ekstremizam u SAD. U novoj strategiji za borbu protiv terorizma, zvaničnici su se obavezali da će se boriti protiv polarizacije koju uzrokuju dezinformacije i opasne teorije zavere na internetu. Ali, borba protiv domaćeg terorizma, upozoravaju zvaničnici, neće biti laka, što je pokazao upad na Kapitol hil 6. januara, zbog čega je uhapšeno skoro 500 ljudi. "Šta je ujedinilo te ljude? Između ostalog, ohrabrile su ih dezinformacije i lažne tvrdnje o pokradenim izborima, i oni su mislili da je njihova dužnost da na to reaguju", kaže Koen.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Dezinformacije iz inostranstva hrane američki domaći terorizam, upozoravaju zvaničnici

Izvor: VOA, 18.Jun.2021, 09:12

Nastojanja koja su nedavno obelodanjena u sklopu borbe protiv rastuće pretnje domaćeg terorizma u Sjedinjenim Državama moraće da pronađu način za prevazilaženje glavne prepreke - pažljivo osmišljene kampanje stranih država i terorističkih grupa za podsticanje nasilja. Upozorenje visokog...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.