Izvor: Blic, 17.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk železničara u Mađarskoj

Železničari u Mađarskoj danas štrajkuju protiv namere socijalističke vlade da privatizuje zdravstveno osiguranje i smanji penzije. Kraći štrajkovi najavljeni su u više bolnica, stotinama škola i na nekim regionalnim autobuskim pravcima i međunarodnim letovima...



Više od polovine državnih železničkih linija u Mađarskoj je danas u prekidu zbog neograničenog štrajka. Očekuje se da će demnostranti blokirati puteve i usporiti saobraćaj na desetinama mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << širom zemlje.

Dvočasovni štrajk, rano jutros, na budimpeštanskom aerodormu Feriheđi nije doveo do kašnjenja letova, saopštila je uprava.

Uprkos protestima, premijer Ferenc Đurčani kaže da je siguran da će izmene zdravstvenog sektora biti odobrene u parlamentu od strane poslanika dveju vladajućih partija.

Privatizacija zdravstva je ključni politički stav Saveza slobodnih demokrata - koalicionog partnera socijalista.

Protivnici, uključujući Savez mađarskih lekara, kažu da će privatne zdravstvene osiguravajuće kuće, u težnji za zaradom, razoriti dugotrajnu "društvenu solidarnost" i ostaviti siromašne i one koje su već bolesni bez odgovarajuće zašitte.

Mađarska se upinje da smanji najveći državni budžetski deficit u EU koji je poslednjih godina doveo do više stope inflacije - u novembru od 7,1 odsto na godišnjem nivou - i nižeg ekonomskog rasta.

Privreda Mađarske porasla je, na godišnjem nivou, za 0,9 odsto u trećem kvartalu, najmanje u proteklih 11 godina.

Reforme su narušile popularnost Đurčanija i njegove koalicije. Prema prošlonedeljnoj ankti Galupa, podrška za Socijalističku partiju pala je na 13 proceneta, dok Slodobne demokrate podržava 2 odsto Mađara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.