Strah od presude

Izvor: Deutsche Welle, 19.Mar.2019, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strah od presude

Karadžić je u Hagu bio mudriji od Miloševića: angažovao je vrlo sposobnog advokata i zato su opravdana strahovanja žrtava da bi sud mogao da mu smanji kaznu, pa možda čak i da ga oslobodi, ocenjuje za DW Nevenka Tromp.

Pre nekoliko meseci u medijima su se pojavile spekulacije da bi Radovan Karardžić pravosnažnom presudom mogao da bude oslobođen krivične odgovornosti. „Za žrtve je ta mogućnost ravna naučnoj fantastici, ali za advokate i sudije deo nepredvidjivosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << koje sa sobom donosi svaki krivični proces“, ocenjuje za DW Nevenka Tromp. Ona predaje na Univerzitetu u Amsterdamu, a bila je i saradnica Haškog tužioca Džefrija Najsa. O suđenju Slobodanu Miloševiću napisala je i knjigu pod naslovom „Nezavršen proces“ (The Unfinished Trial).

Prema njenim rečima, u svakom krivičnom procesu jačina dokaza je nekada jednako, a nekada čak i manje važna od poštovanja pravnih procedura. „Karadžić je to vrlo dobro shvatio i iako se kao i Milošević sam branio, on je od njega bio mudriji i praktičniji. Angažovao je Pitera Robinsona, vrlo sposobnog američkog advokata, koji je sve svoje pravno umeće usredsredio na pravne procedure, poput pravila o tome šta i kako ulazi u dokazni materijal. Usredsredio se na potencijalne greške Tužilaštva kada je reč o njihovoj dužnosti da obelodane materijal koje bi moglo da bude olakšavajući za Karadžića“, ističe Nevenka Tromp.

Nevenka Tropm:

Velika pažnje odbrane u žalbenom procesu bila je usmerena na zahteve za fer proces i prava Karardžića kao optuženog. Sam Karadžić stalno je tvrdio da se protiv njega „vodi politički proces, da suđenje nije fer i da se sa Meseca može videti da je nevin“.

„Opravdana strahovanja žrtava“

Koliko je Karadžićev pravni savetnik Robinson ozbiljno pristupio svemu tome, govori i broj njegovih podnesaka od nepravosnažne presude izrečene marta 2016, pa do marta 2019, ukazuje Nevenka Tromp. Ona dodaje da se na internet-stranici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove može naći na desetine podnesaka u kojima odbrana traži obelodanjivanje zaštićenih dokumenata iz drugih slučajeva, poput Mladićevog, Stanišićevog, Simatovićevog…

Zbog toga su, prema rečima Nevenke Tromp, „opravdana strahovanja žrtava da bi, i pored tolikih svedočenja u kojima čak i sam Karadžić opisuje svoje zločinačke namere, sud ipak mogao da dođe do presude u kojoj se značajno smanjuje njegova zatvorska kazna ili da ga čak i oslobodi".

Na to je u intervjuu za nemački list „Cajt“ ukazao i haški sudija Kristof Flige koji se pre nekoliko meseci povukao iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma pred kojima se vodi žalbeni postupak Karadžiću. On je tada rekao da za neke sudije ima osećaj da nikada nisu ni kročili u neku sudnicu i da neke zapadne zemlje ugrožavaju nezavisnost suda. Dodao je i da ne isključuje mogućnost da Karadžiću bude izrečena oslobađajuća presuda i to propratio sledećom rečenicom: „Na otvorenom moru i u sudnici ste u božijim rukama“.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.