Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Feb.2019, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stotine demonstranata u Gazi pozvale na ostavku Abasa

Stotine Palestinaca protestovale su danas u Gaza Sitiju pozivajući na ostavku predsednika Palestinke uprave Mahmuda Abasa

"Idi, idi Abase, to je zahtev naroda", uzvikivali su demonstranti.

Demonstracije je organizovao Pokret slobodna Gaza čiji su se članovi i na društvenim mrežama izjašnjavali protiv Abasa, lidera Fataha, preneli su izraelski mediji.

Tokom protekle godine Abas je smanjio budžet za pojas Gaze kojim vlada rivalski Hamas kako bi izvršio >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pritisak na islamsku ekstremističku organizaciju da Palestinskoj upravi vrati kontrolu nad tom palestinskom teritorijom.

Hamas je 2007. godine silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze, pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu. Svi pokušaji pomirenja te dve najveće palestinske frakcije od tada nisu urodili plodom.

Abas predvodi Palestinsku upravu koju priznaje međunarodna zajednica, ali ona samo delimično kontroliše drugu palestinsku teritoriju, Zapadnu obalu koju Izrael drži pod okapacijom od 1967. godine.

Protiv Abasa su danas protestovale ne samo pristalice Hamasa, već i oni koji podržavaju Muhameda Dahrana Abasovog rivala, nekadašnjeg zavaničnika Fataha u Gazi, koji od 2011. godine živi u izgnanstvu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, naveo je Frans pres. Dahlan ima i državljanstvo Srbije i Crne Gore.

Pojas Gaze je od 2007. godine pod parališućom blokadom Izraela i Egipta. Palestinska uprava se protivi novčanoj pomoći koju pojasu Gaze u poslednjim mesecima u dogovoru s Izraelom daje Katar kako bi delom pokrio plate zaposlenih u javnim službama i omogućio snabdevanje gorovom.

Abasov predsednički mandat je istekao još 2009. ali je on ostao predsednik jer izbora nije bilo. U decembru prošle godine Abas je najavio da će raspustiti parlament koji ionako godinama ne fukncioniše.

U Hebronu na Zapadnoj obali u međuvremenu je oko 2.500 Palestinaca demonstriralo u znak podrške Abasu.

On je danas bio u egipatskom letovalištu Šarm al Šeiku na samitu EU i Arapske lige i sastao se s egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem, javila je zvanična palestinska agencija Vafa (Wafa).

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

"Idi, idi Abase, to je zahtev naroda"

Izvor: B92, 24.Feb.2019

Stotine Palestinaca protestovale su u Gaza Sitiju pozivajući na ostavku predsednika Palestinke uprave Mahmuda Abasa.."Idi, idi Abase, to je zahtev naroda", uzvikivali su demonstranti...Demonstracije je organizovao Pokret slobodna Gaza čiji su se članovi i na društvenim mrežama izjašnjavali protiv...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.