Stoltenberg i Han traže da se oslobode ukrajinski mornari

Izvor: RTS, 26.Nov.2018, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg i Han traže da se oslobode ukrajinski mornari

Nakon što je ruska obalska straža zaplenila tri ukrajinska broda na Crnom moru kod Krima, predsednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao je dekret o uvođenju ratnog stanja. Na ova dešavanja reaguju Jens Stoltenberg i Johanes Han koji traže oslobađanje mornara. Angela Merkel je rekla Petru Porošenku da će učiniti sve što može da se razreši kriza. Velika Britanija optužila Rusiju za "akt agresije". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da oslobodi ukrajinske brodove i mornare, ističući da nema opravdanja za poteze Moskve.

"Ono što smo juče videli je veoma ozbiljno", rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije nakon hitnog sastanka Alijanse koji je zatražio Kijev.
Naveo je da su "svi savezniciizrazili punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine".
"Nema opravdanja za korišćenje vojne sile protiv ukrajinskih brodova i osoblja, tako da pozivamo Rusiju da ih smesta oslobodi", naveo je Stoltenberg.
I evropski komesar Johanes Han je zatražio od Rusije da oslobodi mornare i brodove.
"Razvoj situacije u Azovskom moru je neprihvatljiv. Rusija mora odmah da oslobodi posade i plovila i pruži ranjenima medicinsku pomoć. Kerčki moreuz mora da se otvori kako bi plovila nesmetano prolazila. Bitno je da odmah dođe do deeskalacije", poruči je Han na Tviteru.
U međuvremenu, nemačka kancelarka Angela Merkel prenela je u telefonskom razgovoru ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku da će učiniti sve što može da se razreši kriza.
"Angela Merkel je izrazila zabrinutost zbog eskalacije ruske agresije korišćenjem oružja i navela da će učiniti sve da dođe do smanjivanja tenzija", navodi se u saopštenju kancelarije ukrajinskog predsednika, a prenosi Rojters.
Velika Britanija optužuje Rusiju za "akt agresije". Taj incident je "dodatni dokaz o destabilizujućem ponašanju Rusije u regionu i kontinuiranom kršenju ukrajinskog teritorijalnog integriteta", rekao je portparol britanske premijerke, Džejms Slek, prenela je agencija AP.
On je dodao da "Rusiji ne sme biti dozvoljeno da upotrebi silu da bi izvršila jači pritisak na Ukrajinu".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.