Stoiljković: Vlasti slabo vode računa o pravima Srba u Makedoniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2020, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoiljković: Vlasti slabo vode računa o pravima Srba u Makedoniji

Lider Srpske demokratske stranke u Severnoj Makedoniji Ivan Stoiljković izjavio je da aktuelna makedonska vlada slabo vodi računa o 50.000 Srba u toj zemlji, prenosi portal Plusinfo.

On je povodom obeležavanja Svetog Save u intervjuu za portal Lider rekao da, ukoliko se ne vodi računa o političkim interesima srpske zajednice, bilo koja vlada u Severnoj Makedoniji ne može da računa na njihove glasove.

"U narednom periodu, bilo koja vlada u Republici Makedoniji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ukoliko ne vodi računa o ostvarivanju političkih interesa srpske zajednice, ne može da račune na glasova Srba u Makedoniji. Da vas podsetim, u Republici Makedoniji žive oko 50.000 Srba", izjavio je Stoiljković.

Nacionalni praznik Srba u Severnoj Makedoniji ove godine će biti obeležen u Tetovu, Kumanovu, Bitolju i u Skoplju, u Makedonskom narodnom teatru.

Na centralnoj manifestaciji Svetosavske akademije, obratiće se i tehnički premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski, a prisustvovaće i delegacije iz Srbije i Republike Srpske.

Prisustvovaće i član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik će se danas sastati sa makedonskim predsednikom Stevom Pendarovskim, a nakon toga na Svetosavskoj akademiji će mu biti uručena Svetosavska povelja "za značajan doprinos u srpskom nacionalnom pitanju u regionu i značajan doprinos u zaštiti Srba i srpske kulture i tradicije u Severnoj Makedoniji".

Pendarovski: Srpska zajednica je neotuđiv deo naše zemlje

Pendarovski je povodom obeležavanja Svetog Save uputio čestitku srpskoj zajednici u Severnoj Makedoniji i poželeo mir, radost, sreću i blagostanje.

"Pripadnici srpske zajednice, sa svojom tradicijom i običajima, istorijom i kulturom su neotuđiv deo sveukupnog kulturnog i društvenog života naše zemlje. Koristim ovu priliku da vam se zahvalim na vašem doprinosu i izgradnji međusobnog razumevanja i suživota u izgradnji moderne i napredne Republike Severne Makedonije. Da nastavimo maksimalno da radimo na razvoju naše zajedničke otadzbine i blagostanju svih njenih građana", navodi se u čestitki predsednika Pendarovskog.

On dodaje da je Sveti Sava ostavio trajno nasleđe između srpskog naroda i stekao ogromno poštovanje i slavu među svim hrišćanima na Balkanskom poluostrvu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.