Stiže novi talas od 160.000 migranata

Izvor: Radio 021, 25.Avg.2015, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stiže novi talas od 160.000 migranata

U Đevđeliju, na jugu Makedonije, do večeras će stići oko 3.000 migranata.

Izbeglice će do grčko-makedonske granice biti prevezene vozom iz Soluna, javili su makedonski mediji. U luku u Pireju danas je trajektom stiglo oko 2.500 migranata iz Sirije, koji su bili smješteni na ostrvu Lezbos. Oni su prethodnih dana stigli iz Turske sa 14 brodova.

Na putu prema Atini nalazi se oko 160.000 migranata sa Bliskog istoka i iz afričkih zemalja.

Makedonija je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u blizini granice sa Grčkom na površini od oko hiljadu metara kvadratnih postavila šatore i montažne objekte za prihvat izbeglica. Makedonski ministar odbrane Zoran Jolevski rekao je da će taj centar moći da primi 4.000 izbeglica, koje iz Makedonije upućuju prema Srbiji.

Makedonija je u četvrtak, 20. avgusta, zbog velikog priliva migranata proglasila vanrednu situacija na granici sa Grčkom i sa Srbijom.

Mađarska planira zakonski da "zapečati" granicu

Više od 2.000 migranata prešlo je u ponedeljak iz Srbije u Mađarsku, što je rekordni broj u jednom danu. U međuvremenu, vlada Viktora Orbana uputila je poslanicima predlog zakona koji bi trebalo da i zakonski "zapečati" granicu te zemlje, nakon postavljanja ograde duž granične linije sa Srbijom, rekao je danas državni sekretar u ministarstvu pravde Robert Repaši.

Krivični zakon biće pooštren u delu propisa protiv krijumčarenja ljudi, dok će procedura prema imigranatima biti brža i efikasnija, najavio je Repaši. On je ocenio da, iako uvek postoji mogućnost žalbe, ovakvi sudski postupci mogli bi da budu brži. Bence Tužon, portparol vladajuće poslaničke grupe Fides, najavio je da će se novi zakon fokusirati na to da nezakonite ulaske u Mađarsku i oštećenje granične ograde tretira kao krivično delo, a predviđene su i strože kazne za krijumčarenje ljudi.

Masovni dolazak izbeglica zabeležen je nekoliko dana pre završetka postavljanja ograde koja bi trebalo da spreči migrantima ilegalan ulazak u Mađarsku. Mađarski vojnici su počeli 3. avgusta izgradnju ograde na granici sa Srbijom, koja bi trebalo da bude završena do 31. avgusta.

Mađarska je od početka godine registrovala više od 100.000 migranata, u poređenju sa 43.000 tokom čitave 2014. godine.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.