Stivu Fosetu ni traga

Izvor: Politika, 10.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stivu Fosetu ni traga

Obustavljena potraga za američkim avanturistom koji je u životu probijao granice snova, a onda nestao na bezazlenom, rutinskom letu, po lepom vremenu

"Presahle su nade da je Foset izigrao smrt", romantičarski je naslov agencijskog izveštaja o zagonetnoj sudbini čoveka koji je život doživljavao kao neprekidni žilvernovski izazov.

Kada je vest o njegovom nestanku prvi put objavljena početkom septembra, mnogi su bili skloni da poveruju da je u pitanju reklamni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << trik ili obesna šala, sve samo ne da je američki milijarder i avanturista Stiv Foset (63), posle stotinu oborenih rekorda u brzini, veštini, izdržljivosti letenja, ali i vožnje morem i kopnom, mogao da se ne vrati sa kratkog leta, u potpuno normalnim uslovima i bez ikakvih predvidljivih opasnosti.

Šta se zapravo dogodilo nekom ko je toliko puta pokazao da za njega ne postoji nemoguće i dalje je misterija, ali ove nedelje je zvanična potraga obustavljena, ne računajući spasilačke napore koje finansiraju Fosetovi prijatelji i porodica.

"Neki mi osećaj govori da nije preživeo", citira AP Sintiju Rajan iz Civilne vazdušne patrole Nevade. "I da je povređen i da ne može da hoda, našao bi načina da se nekako oglasi, ne bi tek tako sedeo i čekao pomoć, nije jednostavno takav tip osobe."

Fosetov karakter i istrajnost su, s druge strane, jedini preostali osnov za nadanja njegovih prijatelja, među kojima je i hotelski magnat Baron Hilton.

Sa Hiltonovog ranča u Nevadi, stotinak kilometara jugoistočno od Rinoa, Foset je u jednomotorcu "sitabrija" uzleteo u ponedeljak 3. septembra pre podne, po lepom vremenu, kako bi nad pustinjom razgledao moguću lokaciju za obaranje novog rekorda u automobilskoj vožnji. Imao je goriva za četiri, pet sati letenja, ali planirao je da se kratko zadrži, o čemu svedoči i podatak da je poneo samo flašu vode. Kod kuće je, štaviše, ostavio satelitski telefon, ali sam avion je bio opremljen uređajima za slučaj opasnosti, pa čak je i Fosetov ručni sat bio osposobljen i podešen za slanje alarma. Ali, spasilačke ekipe nikakav signal nisu registrovale.

U potrazi, jednoj od najvećih i najopsežnijih u istoriji američkog civilnog vazduhoplovstva, učestvovalo je, na vrhuncu napora, 40 vojnih i civilnih aviona i helikoptera, dok su dole mnogobrojne ekipe pročešljavale oštar negostoljubivi teren, a troškovi pretrage i angažovanja različitih vladinih agencija izneli su 1,4 miliona dolara.

Mada je akcija spasavanja obustavljena, slučaj zvanično nije zatvoren, istraga se nastavlja, a Foset se vodi kao nestao. Onima koji se i dalje nadaju da će se on jednom ipak pojaviti – ne treba se čuditi. Kako poverovati da je zauvek zaustavljen neko ko je probijao granice snova, prvi sam obleteo svet balonom, bez pauze, za šta mu je trebalo 13 dana, osam sati i 33 minuta, pa onda ponovio poduhvat avionom leteći 67 sati bez dopunskog uzimanja goriva, a potom oborio rekord u broju sati u vazduhu – 76 časova i 45 minuta. Istovremeno, eksperimentisao je sa raznim vrstama letelica, ali i iskušavao svoje umeće na moru, peo se na Kilimandžaro, preplivao Lamanš... Spisak nema kraja, sve do nekog nepoznatog mesta u Nevadi. Ako je to stvarno kraj.

D. Dragić

[objavljeno: 10.10.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.