Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Nov.2018, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stejt department: Rusiji prete nove sankcije zbog afere Skripalj

Rusija nije ispunila uslove koje su postavile SAD posle trovanja dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji i zbog toga joj prete nove američke sankcije, saopštio je večeras Stejt department.

"Stejt department je danas obavestio Kongres da nije u stanju da potvrdi da li je Rusija ispunila uslove predviđene američkim zakonom iz 1991. godine o hemijskom oružju", izjavila je portparolka američke diplomatije Heder Noert.

Zakon predviđa nove ekonomske >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sankcije Rusiji posle prve serije kaznenih mera uvedenih u avgustu.

Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni su 4. marta u nesvesnom stanju u engleskom gradu Solzberiju. Nedeljama su bili u kritičnom stanju u bolnici nakon što su otrovani nervnim agensom.

London je tada optužio Moskvu da stoji iza trovanja, navodeći da je u napadu korišćen novičok, nervni gas razvijen u SSSR-u. Rusija je oštro odbacila te optužbe.

Ta afera je izazvala diplomatsku krizu između Londona i britanskih saveznika s jedne strane i Rusije s druge strane, jer je proteran veliki broj diplomata.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.